Voorschotprijzen graan CZAV laagste in 7 jaar - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Voorschotprijzen graan CZAV laagste in 7 jaar

CZAV betaalt graantelers de laagste voorschotprijs in 7 jaar. De coöperatie baseert de voorschotprijs op huidige marktprijzen en verwachtingen voor het nieuwe seizoen.

De voorschotprijs voor maaltarwe voor oogst 2016 zit op €122,50 per ton. Dat is €10 lager dan de voorschotprijs van vorig jaar. Ook het voorschot voor voertarwe ligt €10 lager dan vorig jaar en bedraagt €115. De graantelers ontvangen een voorschot van €105 per ton gerst voor de oogst van dit jaar. Dat is €15 onder de voorschotprijs voor de oogst van vorig jaar. 
De voorschotprijzen zijn de laagste sinds de oogst van 2009. Toen lagen de voorschotprijzen van CZAV op €100 per ton maal- en voertarwe en €95 per ton gerst. In juni volgend jaar volgt de eindafrekening. Afhankelijk van het afzetseizoen betaalt CZAV dan een nabetaling. CZAV houdt geen pool- of bewaarkosten in.

Tegenvallende tarwe-opbrengsten, lage kwaliteit

Dat de voorschotprijzen laag uitvallen is geen verrassing. In West-Europa vallen de opbrengsten en de kwaliteit van tarwe weliswaar tegen, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door hoger dan gemiddelde opbrengsten in Oost-Europa, de landen rond de Zwarte Zee en de Verenigde Staten. Het Amerikaanse ministerie van landbouw, USDA, verwacht dit seizoen 2016-’17 een zeer ruime beschikbaarheid van tarwe en mais in de wereld.

Slechte vooruitzichten voor prijs

De slechte vooruitzichten voor de prijsvorming voor de graantelers is terug te zien in de noteringen. De beurs in Goes startte vorige week het nieuwe seizoen met een notering van €152 per ton maaltarwe. In augustus 2014 begon het seizoen weliswaar nog lager (€134), maar de tarweprijs herstelde later het seizoen. In 2009 begon beurs Goes het graanseizoen met een nog lagere notering: €100 per ton maaltarwe.

Ook op de termijnmarkt in Parijs is te zien dat de handel weinig vertrouwen heeft in hogere tarweprijzen. Het meeste verhandelde termijncontract (levering december 2016) sloot vrijdag 12 augustus op €169. Vorig jaar rond half augustus noteerde het december-2015 contract €185.

‘Nederlandse telers worden dubbel getroffen’

De wereldgraanbalans is meer dan in evenwicht, zegt Ko Francke, adjunct-directeur van CZAV. “De lage tarweopbrengsten in West-Europa worden meer dan gecompenseerd door hogere opbrengsten elders in de wereld. Dat treft de Nederlandse telers dubbel. Zij hebben lagere opbrengsten en ook nog eens lagere prijzen. Onze voorschotprijs is bijna 8% lager dan vorig jaar. De hectareopbrengsten zijn 15 tot 20% lager dan in 2015. Dat betekent voor de telers ongeveer een kwart minder inkomsten per hectare. De marktsituatie is teleurstellend voor de telers.”


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin