Akkerbouw

Nieuws 5 reacties

Voorschotprijzen graan CZAV laagste in 7 jaar

CZAV betaalt graantelers de laagste voorschotprijs in 7 jaar. De coöperatie baseert de voorschotprijs op huidige marktprijzen en verwachtingen voor het nieuwe seizoen.

De voorschotprijs voor maaltarwe voor oogst 2016 zit op €122,50 per ton. Dat is €10 lager dan de voorschotprijs van vorig jaar. Ook het voorschot voor voertarwe ligt €10 lager dan vorig jaar en bedraagt €115. De graantelers ontvangen een voorschot van €105 per ton gerst voor de oogst van dit jaar. Dat is €15 onder de voorschotprijs voor de oogst van vorig jaar. 
De voorschotprijzen zijn de laagste sinds de oogst van 2009. Toen lagen de voorschotprijzen van CZAV op €100 per ton maal- en voertarwe en €95 per ton gerst. In juni volgend jaar volgt de eindafrekening. Afhankelijk van het afzetseizoen betaalt CZAV dan een nabetaling. CZAV houdt geen pool- of bewaarkosten in.

Tegenvallende tarwe-opbrengsten, lage kwaliteit

Dat de voorschotprijzen laag uitvallen is geen verrassing. In West-Europa vallen de opbrengsten en de kwaliteit van tarwe weliswaar tegen, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door hoger dan gemiddelde opbrengsten in Oost-Europa, de landen rond de Zwarte Zee en de Verenigde Staten. Het Amerikaanse ministerie van landbouw, USDA, verwacht dit seizoen 2016-'17 een zeer ruime beschikbaarheid van tarwe en mais in de wereld.

Slechte vooruitzichten voor prijs

De slechte vooruitzichten voor de prijsvorming voor de graantelers is terug te zien in de noteringen. De beurs in Goes startte vorige week het nieuwe seizoen met een notering van €152 per ton maaltarwe. In augustus 2014 begon het seizoen weliswaar nog lager (€134), maar de tarweprijs herstelde later het seizoen. In 2009 begon beurs Goes het graanseizoen met een nog lagere notering: €100 per ton maaltarwe.

Ook op de termijnmarkt in Parijs is te zien dat de handel weinig vertrouwen heeft in hogere tarweprijzen. Het meeste verhandelde termijncontract (levering december 2016) sloot vrijdag 12 augustus op €169. Vorig jaar rond half augustus noteerde het december-2015 contract €185.

'Nederlandse telers worden dubbel getroffen'

De wereldgraanbalans is meer dan in evenwicht, zegt Ko Francke, adjunct-directeur van CZAV. "De lage tarweopbrengsten in West-Europa worden meer dan gecompenseerd door hogere opbrengsten elders in de wereld. Dat treft de Nederlandse telers dubbel. Zij hebben lagere opbrengsten en ook nog eens lagere prijzen. Onze voorschotprijs is bijna 8% lager dan vorig jaar. De hectareopbrengsten zijn 15 tot 20% lager dan in 2015. Dat betekent voor de telers ongeveer een kwart minder inkomsten per hectare. De marktsituatie is teleurstellend voor de telers."

Laatste reacties

 • ed12345

  De soep wordt nooit zo heet gegeten als opgediend
  Vooral voor de mais is er nog steeds een risico van slecht weer met de oogst Wat de tarwe betreft liggen de kaarten nu wel op tafel in het noordelijk halfrond

 • francois xavier

  ed12345, je vergelijking raakt kant noch wal. het is een triest boerenjaar met lage opbrengsten en slechte prijzen. nooit meegemaakt in mijn 47jarige boerencarriere.

 • Willemshoeve

  Je kunt optimistisch blijven, maar van deze opbrengsten in combi met deze prijs blijven we geen boer!! Meestal compenseerd de prijs de slechte opbrengst maar dit moet al nog gaan gebeuren. Het zit in de pool. Wie weet gebeurt er nog een wonder.

 • ed12345

  Francois Wat de NL en B tarwe aangaat is het zeker huilen eerstens in bijna alle gevallen is de kilo opbrengst laag en de prijzen idem dito
  Op het noordelijk halfrond is het zo ongeveer bekend wat de totale tarwe opbrengst gaat zijn Maar de korrel mais waar erg naar de USDA wordt gekeken Die mais van de Cornbelt gaat niet veel geoogst worden voor eind september tot meestal begin november
  een vroege nachtvorst of uitzonderlijk slecht weer gooien de kaarten anders op tafel En mijn gedacht is dat het USDA rapport wel eens een politiek geurtje heeft Lage opbrengsten en lage prijzen komen helaas vaker voor

 • pinkeltje

  Graanprijs wordt net als de prijs van olie grotendeels politiek bepaald, dat weten we inmiddels toch wel?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.