Akkerbouw

Nieuws

Volop interesse voor precisielandbouw in uienteelt

Bezoekers van de Uiendag 2016 in Colijnsplaat, Zeeland, tonen veel belangstelling voor de volgende stap in precisielandbouw in de uienteelt: de VSS Amac-uienlader met gewichtsbepaling.

Hiermee weet een teler wat hij waar oogst en leert hij meer over zijn perceel. In andere akkerbouwgewassen wordt deze techniek al uitgebreider toegepast, maar in de uien is deze recent geïntroduceerd.

Uientelers bekijken de techniek van de VSS Amac-uienlader uitvoerig, hoewel de gewichtsbepaling zelf amper is te zien. Kleine, ronde, metalen leesapparaten die onderin de lader zitten, meten het gewicht.</p>
<p><em>Foto: Peter Roek</em>
Uientelers bekijken de techniek van de VSS Amac-uienlader uitvoerig, hoewel de gewichtsbepaling zelf amper is te zien. Kleine, ronde, metalen leesapparaten die onderin de lader zitten, meten het gewicht.

Foto: Peter Roek

Ui reageert sterk op bodemgesteldheid

Juist de ui is heel geschikt voor deze techniek, vertelt Johannes Straver van Agrometius, dat de meettechniek levert. “De ui reageert sterk op de bodemgesteldheid. Daardoor kun je met uien heel goed de problemen van een perceel in kaart brengen.”

'Op delen van percelen kosten tekorten in de bodem soms wel de helft van de opbrengst. Dat zijn veel euro's'

Met de gewichtsbepaling verzamelt de teler gegevens op de gps-gestuurde trekker. Daaruit rolt een bodemscan. In combinatie met de opbrengstmeting kan de akkerbouwer conclusies trekken en stappen ondernemen om de bodem homogener te maken. “Dat kan de teler veel geld schelen”, zegt Straver. “Op delen van percelen kosten tekorten in de bodem soms wel de helft van de opbrengst. Dat zijn veel euro’s.”

Pim van Eijzeren van VSS Machinebouw meldt dat de eerste ervaringen in de praktijk heel positief zijn. "De metingen zijn erg nauwkeurig. De teler weet zo veel beter wat hij doet. Dit is een vooruitgang in de sector.”

Specialistische techniek voor grote telers

In Nederland rijden twee van deze combinaties rond. Vanwege het specialisme zijn ze vooral geschikt voor grote telers en loonwerkers.

Of registreer je om te kunnen reageren.