Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Van Dam: kopergebruik ontoelaatbaar, maar juridisch moeilijk aantoonbaar

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) vindt het niet toelaatbaar dat koperoxychloride wordt gebruikt tegen phytophthora in de biologische aardappelteelt. Hij noemt het ‘strijdig met het streven naar verdere verduurzaming van de landbouw'.

Van Dam schrijft in zijn antwoord op Kamervragen van VVD-Kamerlid Helma Lodders dat niet biologische certificeringsorganisiatie Skal maar de NVWA verantwoordelijk is voor controle op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. “Skal is niet aangewezen als toezichthouder in het kader van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Dit betekent dat Skal de NVWA - die wel is aangewezen als toezichthouder - op de hoogte moet brengen van een vermoeden van het overtreden van deze wet. De NVWA zal toezien of gewasbeschermingsmiddelen volgens de regels worden toegepast. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen gangbare en biologische landbouw”, legt Van Dam uit.

Aantoonbaar maken illegaal gebruik koperoxychloride lastig

Van Dam erkent dat het juridisch aantoonbaar maken van het illegaal gebruik van koperoxychloride als gewasbeschermingsmiddel tegen phytophthora lastig is, omdat het gebruik ervan in Nederland wel is toegestaan als bladmeststof. De staatssecretaris zegt samen met de sector te investeren in verschillende methodes om op verantwoorde manier biologische aardappelen te telen. De ontwikkeling van een phytophthora-resistente aardappel is hier een voorbeeld van.

Laatste reacties

  • breukers1

    Sinds wanneer is van Dam agrarisch geïntreseerd?

  • farmerbn

    Elke biologische akkerbouwer heeft een koperquotum. Koopt hij meer dan dat quotum dan is hij illegaal bezig. Zo moeilijk is dat niet. Het is niets anders als bij de diergeneesmiddelen. Als het over frauderende biologische boeren gaat is het in éénkeer 'lastig juridisch aantoonbaar'. Flauwe kul.

  • j.h.vonk@home.nl

    Onze zuider buren willen iedereen alles verkopen. Simpel toch.

Of registreer je om te kunnen reageren.