Akkerbouw

Nieuws

Twee nieuwe rassen op uienrassenlijst 2017

Tijdens de Uiendag in Colijnsplaat presenteerde het Uien Innovatie en Kenniscentrum (UIKC) de nieuwe uienrassenlijst voor teeltjaar 2017.

In de lijst staan de eigenschappen en opbrengsten van gele zaaiuienrassen. Dit jaar zijn er 2 nieuwe rassen op de lijst gekomen, Novista van Takii en SV 3757 ND van Seminis. Deze rassen zijn vroeg, hebben een hoge spruitrust en horen qua opbrengst bij de middenmoot. SV 3557 ND valt op door een hoog drogestofgehalte en Novista door een lage hardheidsindex.

Proeven in Zeeland en Flevoland

Om op de lijst te komen moeten de rassen minimaal 2 jaar meegedraaid hebben in het rassenonderzoek. Dit onderzoek wordt door UIKC op proefvelden in de 2 belangrijkste uitenteeltgebieden, Zeeland en Flevoland, uitgevoerd. De opbrengsten uit beide gebieden staan apart in de lijst vermeld. De kwaliteit van de uien zijn gemiddelden over de 2 gebieden.

Volgend jaar 4 nieuwe rassen op lijst

Dit jaar staan er 23 rassen op de lijst. In het lopende seizoen liggen er 32 rassen in onderzoek. Luc Remijn, accountmanager van UIKC, verwacht dat er volgend jaar 4 nieuwe rassen op de lijst komen. Dit seizoen liggen deze voor het tweede jaar in onderzoek.

Rassen staan op volgorde van vroegheid

Nieuw aan de lijst is dat de rassen nu op volgorde van vroegheid staan in plaats van op alfabetische volgorde. De laatste jaren is vroegheid een steeds belangrijker keuzeargument geworden. Telers kiezen vaker voor vroegere rassen om oogst- en kwaliteitsrisico’s, die kleven aan een late oogst, te beperken. In de jaren dat het onafhankelijke rassenonderzoek gedaan wordt is gebleken dat de kwaliteit van de ui, vooral hardheid en huidvastheid, vooral door het ras bepaald wordt. De invloed van de genetica is volgens Remijn groter dan de invloed van de teeltmaatregelen die de teler neemt. "Een minder hard ras wordt niet harder door de juiste teeltmaatregelen, maar een hard ras is door verkeerde teeltmaatregelen wel te verknoeien."

Nieuw aan de lijst is dat de rassen nu op volgorde van vroegheid staan in plaats van op alfabetische volgorde.<br /><em>Foto: Henk Riswick </em>
Nieuw aan de lijst is dat de rassen nu op volgorde van vroegheid staan in plaats van op alfabetische volgorde.
Foto: Henk Riswick

Of registreer je om te kunnen reageren.