Akkerbouw

Nieuws 6 reacties

Rusland verstoot EU van tarwetroon

Rusland wordt dit seizoen voor het eerst de grootste tarwe-exporteur in de wereld.

Het land verdringt de EU van de eerste plaats, blijkt uit de laatste Wasde-graanprognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). USDA verwacht dit seizoen 2016/2017 een wereldhandel van 168 miljoen ton tarwe, dat landen verkopen aan buitenlandse afnemers. Rusland heeft met 30 miljoen ton een aandeel van 18%. Daarna volgt de EU die 27 miljoen ton tarwe aan derde landen verkoopt. Dat is goed voor 16% marktaandeel. De VS is volgens het eigen landbouwministerie goed voor een tarwe-export van 26 miljoen ton.

Profijt van goedkope roebel

Rusland haalt een recordoogst van 72 miljoen ton tarwe binnen (vorig seizoen 61 miljoen ton). De oogst in de EU valt echter tegen met 148 miljoen ton tarwe, tegen 160 miljoen ton vorig seizoen. Daarnaast profiteren de Russische exporteurs van de goedkope roebel.

Daar komt nog bij dat Frankrijk verreweg de grootste tarwe-exporteur is in de EU. Daar valt door regen de kwaliteit van de tarwe en de opbrengst zwaar tegen. Volgens het Franse marktbureau Stratégie Grains voldoet slechts 79% van de Franse tarwe aan de specificaties voor maaltarwe. Dat was vorig jaar 88%. Dat drukt de export vanuit de EU naar hooguit 25 miljoen ton, verwacht het marktbureau, terwijl USDA nog uitgaat van 27 miljoen ton. Als Stratégie Grains gelijk krijgt, zakt de EU naar de derde plek van tarwe-exporteurs en moet dan Rusland en de VS voor laten gaan.

Op de wereldmarkt voor mais blijft de VS heer en meester met een aandeel van 40%. Argentinië is nummer twee met een aandeel van 17%. Op de wereldmarkt voor sojabonen is Brazilië de grootste exporteur (aandeel 43%), daarna de VS (38%).

Laatste reacties

 • s c de boer

  Wij maar wat Russisch graan, zij onze melk?

 • Tiny1946

  Binnen enkele jaren heeft Rusland onze melk ook niet meer nodig een land met onbeperkte mogelijk heden.

 • farmerbn

  Samen hebben de negen exporteurs dus 3 miljoen ton minder te verkopen. Als de consumptie elk jaar stijgt dan wordt het toch krapper op de markt.

 • agratax(1)

  Tiny1946. Zogauw Rusland onze melk niet meer nodig hebben, zullen ze meer graan als krachtvoer gebruiken en daarmee onze graanboeren meer lucht geven op markt. Het kan ook gebeuren dat de Russen wijzer zijn dan wij niet produceren voor prijzen die onder de kostprijs liggen. Zolang wij als boeren met elkaar nog grote voedselvoorraden produceren voor de burgers en dit betalen met boeren geld is er iets fout in de maatschappij. Mij is altijd geleerd dat verzekeren goed is maar ook dat wie profiteert van deze verzekering premie mag/moet betalen. Bij eten is deze regel in eens vervangen door de verzekering (lees landbouw) betaalt de premie in de vorm van (te) lage opbrengst prijzen. De boer wordt gestraft voor het feit dat hij voedselvoorraden produceert voor slechte tijden.

 • WGeverink

  De Russen zullen zowieso een scherpe kostprijs hebben Han. Ik denk dat de graanreus met 30 miljoen ton export nog maar net uit zijn slaap aan het ontwaken is. Niet alleen dat maar er liggen ook mogelijkheden voor allerlei andere gewassen zoals soya lentels erwten en noem maar op want daar zitten onder andere de Indiers om te springen. Met zoveel gewassen om de hoek is er altijd genoeg voer kwaliteit graan en eiwit voor handen en het ligt voor de hand dat er terplekke grote vee pluimvee en varkensbedrijven opgezet gaan worden die de eigen markt gaat voorzien en mischien nog het een en ander over heeft voor bijvoorbeeld buurman China.

 • teunisenwilly1

  Het enigste is dat wee voor een klein prijsje nog vaarzen kunnen expoteren naar Rusland. En hier gauw terug naar een grond gebonden melkveehouderij en wie intensief wil zijn is er misschien nog plaats ik Rusland daar kunnen ze nog wel mest gebruiken ruimte genoeg. Zoals het er hier nu aan toe gaat is water naar de zee dragen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.