Akkerbouw

Nieuws 4166 x bekeken

Regen vernietigt 8 miljoen ton Franse tarwe

Door de vele regen is bijna 8 miljoen ton tarwe verloren gegaan in Frankrijk, de grootste tarweproducent in de Europese Unie.

Dat is vergelijkbaar met de totale tarweoogst die Roemenië vorig jaar van de akkers haalde. Roemenië is de vijfde tarweproducent in de EU.

Volgens het Franse ministerie van landbouw oogsten de akkerbouwers dit jaar niet meer dan 5,57 ton tarwe per hectare. Dat is de laagste hectareopbrengst in 30 jaar. In 1986 was de hectareopbrengst nog iets lager, maar dan als gevolg van extreme droogte. Dit jaar is de overvloedige neerslag de grote spelbreker voor de Franse tarwetelers. Volgens het ministerie van landbouw was het veel te nat tijdens de bloei van de wintertarwe en tijdens de korrelvulling. Daarnaast wakkerde het natte weer de ziektedruk aan door insecten en schimmels.

Kleinste totale tarweproductie in dertien jaar

Volgens het overheidsbureau FranceAgrimer is nu 50% van de Franse tarwe geoogst. Van de rest staat 35% van de percelen er goed of uitstekend bij. Vorig jaar begin augustus viel 77% van de nog niet geoogste tarwepercelen in de twee hoogste kwaliteitsklassen.

Gezien de problemen schat het landbouwministerie de Franse tarweproductie voor dit seizoen op 29,1 miljoen ton. Dat is bijna 12 miljoen ton (21%) minder dan vorig jaar van de akkers is gehaald. Het is de kleinste totale tarweproductie in Frankrijk in 13 jaar en het ministerie verwacht nog verdere verlagingen te moeten doorvoeren. En de prognose valt maar liefst 7,9 miljoen ton lager uit dan de vorige prognose die het ministerie publiceerde. Dat betekent dat door het slechte weer een tarweoogst verloren is gegaan ter grootte van die van Roemenië.

Weinig effect op termijnmarkt Parijs

Ook de drie andere grote tarweproducenten in de EU (Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Polen) oogsten minder tarwe. De Duitse boerenbond DBV schat dat de hectareopbrengsten met 6,7 ton 13% achterblijven op die van vorig jaar. De Europese Commissie schat dat Polen 14% minder tarwe oogst. De Britse tarweoogst daalt 11% ten opzichte van 2015.

Toch heeft dit alles weinig effect op de tarweprijs op de termijnmarkt in Parijs. De tarweprijzen kwamen vandaag nauwelijks van hun plaats. Dat komt doordat de VS en de landen in Oost-Europa en rond de Zwarte Zee heel goede tarweoogsten van het land halen. Bovendien zijn er nog grote voorraden aanwezig in de wereld.

Of registreer je om te kunnen reageren.