Akkerbouw

Nieuws 2378 x bekeken 2 reacties

Rabobank: pootgoedsector gebaat bij honger naar frites en chips

Door de groei in de aardappelverwerking en de consumptie van aardappelproducten buiten Europa, kan de Nederlandse pootgoedsector theoretisch met 3% groeien, meldt Rabobank in een rapport over de pootgoedsector.

De verwerking van aardappelen in Nederland en België groeit tot 2020 met bijna 2 miljoen ton per jaar. Nu verwerken beide landen jaarlijks samen bijna 8 miljoen ton, schrijft Rabobank in het een rapport dat woensdag op de Aardappeldemodag in Westmaas is gepresenteerd.

Wereldwijde groei aardappelverwerking

Volgens de Rabo-analisten groeit de aardappelverwerking niet alleen in Nederland en België, maar ook in de rest van de wereld. Er is een wereldwijde honger naar frites en chips. De consumptiegroei vindt vooral plaats in China, India, Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Amerika. De verwerkingscapaciteit in Nederland en België groeit tot 2020 met nog eens bijna 2 miljoen ton. Daaruit ontstaat tot 2020 een extra afzetpotentieel van Nederlands pootgoed van 40.000 ton per jaar", schrijft de bank in het rapport. Recente records in productie en export kunnen in de komende jaren opnieuw worden verbroken, aldus Rabobank.

Afzetpotentieel van 20.000 ton pootgoed

De groei van de aardappelverwerking is alleen te realiseren als de telers over kwalitatief pootgoed beschikken. Volgens Rabobank heeft de wereld per jaar 35 miljoen ton pootaardappelen nodig. Bijna 5% komt uit Nederland. Rabobank-analisten becijferen dat de wereld 413.000 ton pootaardappelen extra nodig heeft per jaar, om de groei van de consumptie van aardappelen en aardappelproducten mogelijk te maken. Dat is in theorie een afzetpotentieel van 20.000 ton Nederlands pootgoed, schrijft Rabobank.

Door de groei van de verwerkingscapaciteit in Nederland en België met bijna 2 miljoen ton, komt daar nog eens 20.000 ton bij. Dat is een theoretische groei van 3% van de huidige Nederlandse pootgoedproductie. Maar in de praktijk wordt dat bemoeilijkt door onder meer financiële beperkingen van aardappeltelers, (fytosanitaire) importbeperkingen en concurrentie van lokaal geteeld pootgoed."

Vooral import bevroren aardappelproducten

Rabobank constateert dat chips vaak lokaal worden geproduceerd. Voor bevroren aardappelproducten zijn veel landen sterk afhankelijk van import, vooral uit Noordwest-Europa en Noord-Amerika. China kan jaarlijks 210.000 ton aardappelen verwerken tot bevroren producten. België verwerkt dit seizoen 4 miljoen ton aardappelen en Nederland 3,8 miljoen ton.

Enige reserve bij positief verhaal

Directeur Agri & Food van Rabobank, Ruud Huirne, spreekt van een optimistisch verhaal. Al bouwt hij enige reserve in. "Het lijkt wel wat op wat 3 à 4 jaar geleden over de melkveesector werd verteld. We weten hoe het er daar nu voorstaat. Niettemin is de onderstroom van het aardappelverhaal erg positief."

Laatste reacties

  • koestal

    Er zijn heel wat aardappelen nodig om de wereld de komende jaren te voeden,dat geeft een positief verhaal

  • pinkeltje

    Was het verhaal 20 jaar geleden anders dan? Het failliet van het westerse economische model is dat het is gebaseerd op eindeloze groei. Maar we willen niet inzien dat we daarin een beetje op het eind gekomen zijn. Vandaar dat ook het rente-instrument inmiddels is uitgewerkt en we inmiddels tegen negatieve rentes aan zitten te kijken en het allemaal geen moer helpt wat het economische effect betreft. Genoeg is genoeg.

Of registreer je om te kunnen reageren.