Akkerbouw

Nieuws

PvdA wil overleg minister met LTO over bodemdaling Groningen

Dat ongelijkmatige bodemdaling van landbouwpercelen in Groningen niet het gevolg is van de gaswinning, kan er bij LTO Noord niet in.

Kamerleden Tjeerd van Dekken en Jan Vos (PvdA) hebben minister Henk Kamp (Economische Zaken) om opheldering gevraagd.

De PvdA vraagt de minister met LTO Noord te overleggen, 'zodat recht wordt gedaan aan de gedupeerde boeren'.

Vorige week citeerde RTV Noord uit een nog niet gepubliceerd onderzoek dat het niet aannemelijk is dat ongelijkmatige bodemdaling op perceelsniveau door gaswinning wordt veroorzaakt of versterkt. Dat staat in een onderzoeksrapport van Sweco, voorheen Grontmij.

Bodemdaling in het veenweidegebied (in het Utrechtse Zegveld). Als het grondwaterpeil niet meezakt, worden de percelen natter. Zakt het peil wel mee, dan stijgen bemalingskosten en komen fundamenten bloot te liggen. <br /><em>Foto: Mark Pasveer</em>
Bodemdaling in het veenweidegebied (in het Utrechtse Zegveld). Als het grondwaterpeil niet meezakt, worden de percelen natter. Zakt het peil wel mee, dan stijgen bemalingskosten en komen fundamenten bloot te liggen.
Foto: Mark Pasveer

'Onderbouwing onderzoek veel te mager'

Volgens de onderzoekers kunnen er andere factoren zijn die de bodemdaling veroorzaken.

De PvdA-Kamerleden vragen aan Kamp of hij zich kan vinden in de opvatting van LTO Noord dat de onderbouwing van het onderzoek veel te mager is. Het onderzoek is gebaseerd op onderzoek op twee percelen die in overleg met LTO Noord waren uitgezocht. Het gaat om een perceel akkerbouwgrond op klei in Rottum en een perceel grasland (klei op veen) in Wittewierum.

Of registreer je om te kunnen reageren.