Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Pesticiden imkers mogelijk gevaarlijk

Imkers gebruiken mogelijk pesticiden die de gezondheid van honingbijen schaden. Een nieuwe verdachte dus, in de strijd tegen bijensterfte, naast zaadcoatings die boeren gebruiken, amateurisme onder imkers en de varroamijt.

Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd onder leiding van Mark Williams, een professor van Virginia Tech.

Bijenhouders gebruiken pesticiden in de strijd tegen parasieten en pathogenen. Volgens het onderzoek leidt het gebruik van de pesticiden ertoe dat bacteriën in de darmen van honingbijen worden beschadigd. De wijziging in de samenstelling van de bacteriën leidt tot verminderde stofwisseling.

Chlorothalanil meest schadelijk

Voor het onderzoek verzamelden de onderzoekers DNA-informatie over honingbijen die in bijenkorven leven in de omgeving van Blacksburg, waar de Virginia Tech-universiteit zich bevindt. De geteste pesticiden bleken allemaal een negatieve invloed te hebben, maar de meeste schade was zichtbaar bij bijen uit bijenkorven die zijn behandeld met chlorothalanil.

Het onderzoek is geplaatst in het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers in Microbiology.

Laatste reacties

  • safflower

    Zit zeker wel waarheid in. Hier in Kaz vorige herfst en winter ook spul gebruikt bij veel imkers die het gekocht hebben als een goed gekeurd middel en bij enkele bijen houders 90 % volkeren kapot bij andere half .degenen die zelf het middel maakte voor de mijt hebben geen uitval gehad.

  • Steyr cvt

    Uiteindelijk komt het ware verhaal toch een keer boven water, AH en Greenpeace

Of registreer je om te kunnen reageren.