Akkerbouw

Nieuws

Opnieuw verboden transgene tarwe gevonden in VS

Japan en Zuid-Korea blokkeren de import van tarwe uit de Verenigde Staten, nadat in de staat Washington, aan de noordwestkust van de VS, genetisch gemodificeerde tarwe is gevonden.

Er mag geen transgene tarwe worden geteeld in de VS.
Japan wil geen tarwe meer voor verwerking in voedsel. Alleen voertarwe dat is geteeld buiten de westkust van de VS is nog welkom in Japan. Ook Zuid-Korea bant alle maaltarwe uit de VS, meldt persbureau Reuters.

In 2013 en 2014 ook al vondst transgene tarwe

In 2013 werd transgene tarwe gevonden op een boerderij in Oregon. In 2014 was dat op een voormalig proefveld van de universiteit van Montana. De vondsten blokkeerden maandenlang de export van tarwe. De GMO-tarwe is eind vorige eeuw ontwikkeld door Monsanto, maar nooit op de markt gebracht vanwege gebrek aan belangstelling.
Dit keer zijn 22 transgene tarweplanten gevonden op een boerderij in de staat Washington. De planten stonden op een braakliggend perceel, dat de akkerbouwer dit jaar niet gebruikt.

Belangrijke afzetmarkten voor tarwe VS

Japan en Zuid-Korea zijn belangrijke afzetmarkten. De VS exporteerde afgelopen seizoen 20,5 miljoen ton tarwe. Daarvan ging 12% naar Japan, na Mexico de belangrijkste afnemer. Zuid-Korea is de zesde afnemer met een aandeel van 5%. De US Wheat Associates, de exportorganisatie voor Amerikaanse tarwe, verwacht dat de importstop kort gaat duren. 'Er is nooit GMO-tarwe op commerciële schaal geteeld in de VS. Ook nu is er geen transgene tarwe in de handel gekomen.'

Of registreer je om te kunnen reageren.