Akkerbouw

Nieuws 1495 x bekeken

NVWA bekijkt regels koper in bio-aardappel

De NVWA onderzoekt of en hoe het oneigenlijk gebruik van koperoxychloride in biologische aardappelen kan worden terug gedrongen.

Wat dit concreet inhoudt, wil de voedselautoriteit niet zeggen. De NVWA heeft ondanks verdenkingen nog nooit telers kunnen beboeten voor het ongeoorloofd spuiten van koperoxychloride als bestrijdingsmiddel op biologische aardappelen, meldt de voedselautoriteit.

Koper ingezet tegen phytophthora

Dit seizoen hebben volgens diverse bronnen meerdere biologische telers hun aardappelen illegaal gespoten met hoge doseringen koperoxychloride om hun gewas te beschermen tegen phytophthora. Koperoxychloride heeft echter alleen een toelating als bladmeststof in zeer lage concentraties. Gebruik van koperoxychloride als bestrijdingsmiddel is sinds 2000 verboden. Certificeringsinstantie Skal zegt van het kopermisbruik op de hoogte te zijn en bij vermoeden van overtreding dat door te geven aan de NVWA.

Uit navraag bij de NVWA blijkt dat Skal 1 maal in 2014 een vermoeden tot misbruik heeft gemeld bij de NVWA. Dit leidde volgens de NVWA niet tot een veroordeling van de betreffende bio-teler, omdat het juridisch aantoonbaar maken van de overtreding te lastig bleek. Koperoxychloride mag wel worden gebruikt als bladmeststof, maar niet als bestrijdingsmiddel. Doseringen van bladmeststoffen hoeven echter niet geregistreerd te worden.

Koper via meerdere manieren in knol

De NVWA onderzoekt AGF-producten op residuen van gewasbeschermingsmiddelen. Biologische aardappelen worden niet op koperoxychloride onderzocht. Volgens de NVWA zeggen gemeten kopergehaltes in de knol niets over het illegaal gebruik van koperhoudende middelen. Koperoxychloride mag als bladmeststof en koper komt van nature in de bodem voor. Koper kan dus via verschillende routes in de knol komen. Daardoor is bij het aantreffen ervan in aardappelen niet aan te tonen dat het voor een ander doeleinde is gebruikt, aldus de NVWA.

Geen gezondheidsrisico, wel milieurisico

De Maximale Residu Limiet (MRL-norm) voor koper in aardappelen is maximaal 5 microgram koper per kilo aardappelen. De norm is het wettelijk toegestane maximale residue van een stof in of op levensmiddelen. Recent eigen onderzoek van Albert Heijn toonde aan dat het kopergehalte in zijn bio-aardappelen onder de wettelijke MRL-norm bleef. Volgens de supermarkt is er dus geen gezondheidsrisico voor de klanten. Koperoxychloride in hoge dosering is echter wel zeer schadelijk voor het milieu. Daarom werd het in 2000 verboden als bestrijdingsmiddel.

Of registreer je om te kunnen reageren.