Akkerbouw

Nieuws 1202 x bekeken

Minder hoge opbrengst Bintje en Fontane Wallonië

Zowel Fontane als Bintje leveren minder kilo's op in Wallonië vergeleken met Vlaanderen. Dat blijkt uit proefrooiingscijfers van PCA/Fiwap. De fritesgeschikte aardappelen zijn op 25 en 26 juli gemonsterd.

Opvallend is de zeer grote spreiding van het aantal knollen per plant, zowel per ras als per perceel. Op hetzelfde perceel zaten 11 knollen aan een struik Fontane, waar iets verderop een Fontane-plant 32 knollen telde. Bij Bintje zit gemiddeld 13 tot 31 knollen per plant voor maat 35/45.

85 groeidagen voor Bintje

De gemiddelde opbrengst van Bintje ligt op 26 ton per hectare, gemeten over 20 percelen met 85 groeidagen. In Vlaanderen ligt de gemiddelde opbrengst op 30 ton per hectare, met een uitschieter van 39 ton per hectare. In Wallonië ligt de gemiddelde opbrengst van Bintje op 22 ton per hectare.

Fontane werd in Vlaanderen en Wallonië op hetzelfde moment gepoot, toch is de opbrengst in Wallonië lager. Het aantal groeidagen van Fontane is 86 dagen. In Vlaanderen is gemiddeld 32 ton per hectare gerooid in de proefrooiing, terwijl de Fontane-opbrengst in Wallonië 27 ton per hectare bedroeg. De percelen die in april zijn gepoot brachten gemiddeld 4 ton per hectare meer op. De eerste proefrooiing in 2014 en 2015 in Vlaanderen bracht respectievelijk 40 en 29 ton per hectare op, bij 98 groeidagen.

De gemiddelde opbrengst van het ras Sinora ligt op 34 ton per hectare. Dat is iets lager dan verwacht. Van de 8 percelen Premiere zijn er 3 uitgegroeid en geschikt voor de proefrooiing. De gemiddelde opbrengst van deze 3 percelen zit op 44 ton per hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.