Akkerbouw

Nieuws 2430 x bekeken 6 reacties

'Lagere hectareopbrengsten in EU'

De hectareopbrengsten in de EU vallen tegen ten opzichte van eerdere verwachtingen, maar de gewassen produceren wel boven het vijfjaarlijks gemiddelde.

Het wetenschappelijk bureau van de Europese Commissie (JRC) verlaagt in het laatste weerkundig rapport (Mars) de hectareopbrengsten van de gewassen met 0,5 tot 3,9% ten opzichte van de juliprognose. Vooral zachte tarwe moet inleveren, met 3,9% lagere opbrengsten gemiddeld in heel Europa ten opzichte van juli. Het JRC gaat nu uit van 5,86 ton per hectare, maar dat is nog wel 0,6% meer dan het gemiddelde van de 5 voorgaande jaren en ook hoger dan in 2015.

Vergelijkbaar met andere gewassen

De andere gewassen geven een vergelijkbaar beeld. De hectareopbrengsten vallen tegen ten opzichte van wat in juli werd verwacht, maar de opbrengsten zijn hoger dan vorig jaar en ook bovengemiddeld. Vooral mais scoort goed met 7,23 ton. Dat is 2,6% minder dan in juli, maar dat is volgens het JRC nog wel 4,4% meer dan het vijfjaarlijks gemiddelde.

Bij aardappelen en bieten wijken de prognoses minder af dan bij graan. Bij aardappelen verwacht het JRC gemiddeld 32,61 ton per hectare. Dat is 1,1% minder dan in juli, maar wel 1,7% meer dan gemiddeld. Bieten scoren met 72,78 ton per hectare 1,4% hoger dan gemiddeld.

Laatste reacties

 • info36

  Tarweopbrengsten hoger dan in 2015? Zijn ze daar ziek in het hoofd of zo?

 • henk 60

  Bij mij is de tarwe opbrengst 20 % lager dan 2015 en 10% minder dan het 5 jaarlijks gemiddelde. Volgens mij ben ik niet de enige met dergelijke cijfers. Zouden ze in Brussel wel kunnen rekenen ik had toch al twijfels en dit helpt niet echt.

 • pinkeltje

  Gaat over EU, dat is voor graanproductie net even groter dan NL, BE en FR....

 • Willemshoeve

  Mensen stop toch met het verstrekken van opbrengst gegevens. Als de opbrengst hoger is praten ze hem nog hoger en als hij stukken lager is doen ze net of er niets aan de hand is. Dit alles om te proberen de prijs zoveel mogelijk onderuit te halen. Ik doe er niet meer aan mee. Klopt nooit geen kl... van. Dringend advies stoppen ermee. Ook onze eigen banken doen er dapper aan mee met hun prognoses. Voordat het gewas binnen is kan er nog vanalles mee mis gaan zelfs als proefrooingen goed zijn. De beer wordt al verkocht voor hij geschoten is.

 • farmerbn

  Volgens mij is de landbouw verplicht om cijfers aan te leveren zodat andere organisaties prognoses kunnen maken. Die organisaties hebben een ander doel dan de winst van de boer. Grote bedrijven zoals Philips, Akzo enz hebben die verplichting niet en hoeven hun (markt)strategie niet bloot te geven. Europese boeren moeten dus stoppen met het aanleveren van betrouwbare gegevens zoals Willemshoeve stelt. De politiek zal dat moeten regelen maar daar is weinig van te verwachten want ook die heeft een ander doel (voedselzekerheid voor een minimale prijs).

 • henk 60

  Je hoeft geen juiste gegevens te leveren. CBS verplicht maar ik bepaal wat ik opgeef. Geef een minimale opbrengst of ver( ge)bruik op en je voldoet aan de eis.
  Dat willen ze blijkbaar door met boetes te dreigen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.