Akkerbouw

Nieuws 2169 x bekeken

Kwaliteit kleinere uienoogst meestal goed

De uienoogst van dit seizoen valt ondanks de areaaluitbreiding van 4% kleiner uit dan vorig jaar. De kwaliteit lijkt echter in veel gevallen goed.

Dat is de verwachting op de 15e editie van de Uiendag, op deze zonnige donderdag in Colijnsplaat. Grote verschillen kenschetsen de uienoogst van 2016 als gevolg van weersextremen in het groeiseizoen. Dat kwam bovenop een matige bodemconditie na het eveneens grillige groeiseizoen 2015 met daarop een milde winter. Bovendien werkte het vochtige weer schimmels in de hand.

Zwaar groeiseizoen

“Het was een zwaar groeiseizoen”, zegt Jeroen Willemse van onderzoeks- en adviesbureau Delphy. “In het Zuidwesten mankeert aan alle uienpercelen wel wat door de wateroverlast in het voorjaar. We zien verzopen delen van percelen en planten waarbij het wortelgestel is achter gebleven. Waar we normaal boven de 50 ton per hectare rooien, wordt dat nu eerder een matige 40 tot 50 ton.”

In het Noorden voorziet Willemse ook een lagere oogst. Hij denkt dat het in Flevoland het minst tegenvalt. Willemse waarschuwt voor koprot. “Ervaring leert dat er meer risico is op koprot bij de oogst als het eind juni nat was.”

Zomerweer brandt schimmels weg

Jaap Jonker van zaadbedrijf De Groot en Slot en Frank Druyff van Hazera wijzen beiden op het positieve effect van het zomerweer: het brandt rottigheid als de schimmels weg. Geen overbodige luxe. “We zagen de hele ziektecatalogus voorbij komen in het veld’, schetst Druyff. “Dit droge weer is goed voor de kwaliteit en de afrijping van het gewas”, zegt Jonker. In de middaguren moeten telers de uien met rust laten, niet rooien dus, omdat zonnebrand op de loer ligt.

Komende week veel bewaaruien gerooid

Volgende week worden veel bewaaruien gerooid, denkt Jonker. “Het zou mooi zijn als de oogst dan in september wordt afgerond.” Hij verwacht op basis van proefrooiingen in Flevoland het Noorden een oogst variërend van 40 tot 80 ton en in het Zuiden 40 tot 65 ton. “De kwaliteit is goed.”

Vroeg gezaaide uien bleken sterker dan later gezaaide, stelt Druyff. “Die konden meer wortels maken voor het weer zo slecht werd.” Met 5 tot 10 % opbrengstderving is de opbrengstverhoging door 4 % areaaluitbreiding verdwenen, stelt Druyff. “Waarschijnlijk komt de opbrengst zelfs onder die van vorig jaar. Ik denk dat de kwaliteit gemiddeld goed is.”

Of registreer je om te kunnen reageren.