Akkerbouw

Nieuws 2054 x bekeken

Kwaliteit fritesaardappelen wisselt flink

Fritesaardappelen staan er in Nederland sterk wisselend voor. In de Peel is de situatie zeer slecht, in Zeeland en Flevoland lijkt de kwaliteit mee te vallen. Landelijk blijft phytophthoradruk een punt van zorg

De vele regenval in juni, vervolgens de droogte én opnieuw regen in juli lijken de kwaliteit van fritesaardappelen gemiddeld gezien nog niet enorm aan te tasten. Al wisselt dit sterk; de zuidoostelijke regio de Peel is extreem getroffen door waterschade. Daar heeft de kwaliteit er fors onder geleden. Landelijk blijft de hoge phytophthoradruk intussen een punt van zorg. Dit blijkt uit een ronde langs regionale Delphy-adviseurs.

In heel Nederland moeten telers extra zwaar tegen phytophthora spuiten.</p>
<p><em>Foto: Jan Willem Schouten</em>
In heel Nederland moeten telers extra zwaar tegen phytophthora spuiten.

Foto: Jan Willem Schouten

Zuidwest-Nederland: hogere onderwatergewichten, sneller afrijping

Waar de situatie in de Peel beroerd is - verzopen percelen, zeer veel groeischeuren - lijkt die in andere regio's mee te vallen. In Zuidwest-Nederland is van waterschade gemiddeld gezien geen sprake. Hier was de regen niet constant, maar vooral grillig. De fritesaardappelen hebben zeker te lijden gehad, maar er hebben geen percelen blank gestaan. Er zit wel meer slijtage op het gewas, zeker bij de vroege aardappelen. Het aantal groeischeuren is relatief beperkt - al zijn ook hier grote verschillen - en de onderwatergewichten liggen hoger dan in een normaal jaar. De afrijping gaat sneller.
Teeltadviseurs verwachten in Zeeland en het westen van Noord-Brabant ook geen groot kwaliteitsverlies. Op dat vlak zullen er geen problemen met afnemers ontstaan. En de opbrengsten lijken voor nu maar iets lager te zijn dan het meerjarig gemiddelde. De opbrengsten van de vroege aardappelen vallen dan wel iets meer tegen.

Flevoland: pleksgewijs waterschade, kwaliteitsverlies beperkt

In Flevoland is de situatie vergelijkbaar met het Zuidwesten. De percelen staan er sterk wisselend voor. Er is pleksgewijs waterschade en de slechtste percelen liggen in zuidelijk en oostelijk Flevoland. Er is naast regenbuien ook meer druk door de twee voorgaande teeltjaren. Door de grondbewerking zijn de percelen niet optimaal en strenge winters waren er niet. Maar ook hier lijkt het kwaliteitsverlies beperkt te zijn. Het aantal groeischeuren valt gemiddeld gezien mee.
In Flevoland ligt de grootste zorg ook niet bij de kwaliteit of opbrengst, maar bij de hoge phytophthoradruk. Volgens adviseurs is het zowel met phytophtora als alternaria alle hens aan dek. Telers moeten er bovenop zitten en volop en extra zwaar blijven spuiten.

Noord-Nederland: minder kwaliteit, hoge phytophthoradruk

In Noord-Nederland staan de poot- en zetmeelaardappelen er wel iets slechter voor, zowel qua kwaliteit als qua opbrengst. In Groningen en Drenthe is plaatselijk veel regen gevallen, waardoor er gemiddeld meer groeischeuren zijn.
De phytophthoradruk is ook in deze provincies hoog. Zeker met het weer van de laatste tijd. Adviseurs merken dat de aardappelziekte weer sluimert in percelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.