Akkerbouw

Nieuws 1723 x bekeken

Klimaatverandering grootste bedreiging aardappelproductie

De klimaatverandering leidt tot een 10 tot 20% lagere aardappelproductie in Latijns-Amerika. Bovendien heeft het een negatieve invloed op de kwaliteit van de oogst.

Dat stelden verschillende aardappelexperts op het congres van de Latijns-Amerikaanse aardappelvereniging Alap in het Panamese Cerro Punta. Dit meldt de nieuwswebsite PotatoPro.

Klimaatverandering grote bedreiging

Hiermee is klimaatverandering volgens de kenners de grootste bedreiging voor dit gewas, zelfs groter dan de schimmelziekte phytophthora. Dankzij beregening is het productieverlies niet groter dan de genoemde 10 tot 20%, zegt Alap-voorzitter Rafael Mora.

Resistentie tegen temperatuurveranderingen

André Devaux, directeur van het internationale aardappelcentrum CIP, verwacht een groot waterprobleem in 2050 doordat veel gletsjers in de Andes verdwijnen. “Dat leidt ook tot een toename van insecten die voorheen door het koude weer niet op bepaalde hoogtes kwamen.”

Er moeten aardappelrassen worden veredeld die beter resistent zijn tegen droogte en plotselinge temperatuurveranderingen, zegt Devaux. Ook moeten volgens hem de verwerkingsketen en het proces na de oogst worden verbeterd. “Door de slechte organisatie in de keten kan 40% van de oogst verloren gaan tussen het oogstmoment en het moment dat de consument het ontvangt.”

<em>Foto: Bert Jansen</em>
Foto: Bert Jansen

Grote producenten

Mexico is de grootste aardappelproducent van Latijns-Amerika met een areaal van ruim 70.000 hectare. De Verenigde Staten en Canada zijn van Amerika de grootste aardappelexporteurs.

Of registreer je om te kunnen reageren.