Akkerbouw

Nieuws 10 reactieslaatste update:11 aug 2016

Kamervragen over gebruik koper in bio-aardappelen

VVD-kamerlid Helma Lodders heeft staatssecretarissen Martijn van Dam (EZ) en Sharon Dijksma (milieu) kamervragen gesteld over het gebruik van koperoxychloride door biologische aardappeltelers.

Dat middel is in de biologische sector toegelaten als bladbemesting maar niet als gewasbeschermingsmiddel. Het middel wordt illegaal gebruikt tegen phytophthora in aardappelen.

Lodders wil reactie van ministers over Skal en rol NVWA

Lodders wil van de bewindslieden weten wat ze ervan vinden dat Skal zegt niet te kunnen handhaven omdat de overtreding juridisch niet aantoonbaar te maken is. De politica wil ook weten welke rol de NVWA heeft in het toezien op de naleving van de gewasbeschermingsvoorschriften van het Ctgb.

Uitbreiding controles

Lodders vraagt Van Dam en Dijksma of ze bereid zijn om de controles door Skal en NVWA uit te breiden.

Boerderij Vandaag en Boerderij.nl brachten donderdag 4 augustus het nieuws over de (illegale) toepassing van koperoxychloride als gewasbeschermingsmiddel tegen phytophthora door telers van biologische aardappelen.

Laatste reacties

 • agratax(1)


  is dit onderwerp dermate belangrijk voor ons land, dat de Tweede Kamer zich er mee moet bemoeien? Lijkt me niet er zijn naar mijn belangrijkere zaken aan de orde, die om oplossingen van onze regeerders vragen.

 • Bennie Stevelink

  Het valt mij op dat de kamervraag gesteld wordt door de VVD. Bij het geringste gerucht over een probleem in de gangbare landbouw staan linkse partijen in slagorde klaar om een spoeddebat in de Kamer de eisen. Nu zijn ze oorverdovend stil.

 • 344412

  Ja, oorverdovend stil, het blijkt dat biologische boeren ook gewoon hun gewas gezond willen houden, en daarvoor middelen zoeken, net gewone boeren.

 • geerlig

  In de gangbare landbouw al jaren verboden middel.Gewoon schandalig dat dit gebeurd.De milieu frieken hoor je niet.

 • sjoerddehoop1


  Het is maar de vraag of mevrouw Lodders nu ineens zo'n grote milieubeschermers is geworden.
  Het is meer de kift tegen de biologische landbouw, denkt ik.
  Ik denk dat de bladbemesting een enkele keer voorkomt en dat de jaarlijkse milieubelasting van totaal -kilogrammen werkzame stof per hectare nog wel meevalt.
  Het is een zwaar jaar voor de aardappeleters. Er moeten ook meer resistente rassen komen.

 • moi !

  volgens mij moet er breder gekeken worden naar het PHYTOPHTHORA probleem.Schal en NVWA is maar bijzaak.

 • breukers1

  het heeft niets met de "kift" tegen de biologische landbouw te maken. Ook niet met de al of niet hoge phythopthoradruk. Als je biologisch teelt en je hebt dat "label" hoor je je aan de regels te houden!

 • jokico

  in de afgelopen 100 jaar kun je in vredestijd op noordelijkhalfrond bijna elke periode van honger en voedselgebrek rechtstreeks relateren aan idealistisch burgerbemoeienis met de dagelijkse landbouwpraktijk. Door de tijdgeest van het moment ontstaat een papagaaicultuur die doof , blind en arrogant is. Harry

 • .....

  Biologische aardappels vervuild met een zwaar metaal. Hoe kun je dat nu bagatelliseren Sjoerd de Hoop?

 • agratax(1)

  Dat de VVD hier vragen over stelt, lijkt me ingegeven door de op de rol staande verkiezingen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.