Akkerbouw

Nieuws 1994 x bekeken 2 reacties

IGC verwacht bijna-recordoogst graan

De International Grains Council (IGC) verwacht een bijna-recordoogst aan graan dit seizoen 2016/2017.

De organisatie van graanlanden gaat in de jongste prognose uit van 2.046 miljoen ton graan, exclusief rijst. Dat is 2,3% meer dan vorig seizoen en 5,5% meer dan het vijfjaarlijks gemiddelde. Het verbruik stijgt wel naar een record (2.029 miljoen ton). Maar omdat de productie nog hoger is, groeit ook de wereldvoorraad graan naar een record van 488 miljoen ton. De voorraad is groot genoeg om bijna een kwart van het jaarlijkse verbruik te dekken. Dat is in zeker twaalf jaar niet zo hoog geweest.

Het IGC verhoogt in de prognose vooral de productie en het verbruik van mais. In de VS worden hoge hectareopbrengsten verwacht vanwege het gunstige weer. De maisproductie stijgt veel meer dan het verbruik, waardoor de maisvoorraad in de wereld groeit. Het maisverbruik wordt gedrukt, doordat in Europa veel tarwe alleen geschikt is voor verwerking in veevoer. De verhouding tussen eindvoorraad en het verbruik ligt bij mais op 21,1%.

Productie ook bij tarwe groter dan consumptie

Ook de tarweproductie schat het IGC nu hoger in dan in de juniprognose. De tarweoogst valt tegen in de EU, maar in de VS en de landen rond de Zwarte Zee komt veel tarwe van het land. Ondanks een flinke stijging van het verbruik, is ook bij tarwe de productie groter dan de consumptie. Daardoor groeit de tarwevoorraad naar een record (228 miljoen ton). Dat is genoeg om 31,4% van het jaarverbruik te dekken. Dit is nog nooit zo hoog geweest. Grote voorraden hebben een prijsdrukkend effect.

Bij sojabonen heeft de IGC een andere verwachting dan bij graan. De productie blijft in 2016/2017 achter bij het verbruik, waardoor de voorraad sojabonen krimpt. De verhouding tussen eindvoorraad en verbruik is bij sojabonen 9,2%. Dat is veel lager dan bij tarwe en mais.

Laatste reacties

  • info36

    In de V.S, is het tarweareaal de kleinste in 45 jaar en in Europa is de opbrengst slecht, maar ook dat doet er tegenwoordig niet meer toe. Men blijft de prijs naar beneden praten en het lukt elk jaar.

  • el

    Moeten we nog even wachten met contracteren!

Of registreer je om te kunnen reageren.