Akkerbouw

Nieuws 2344 x bekeken 2 reacties

Hoe zuidelijker, hoe droger het gedorste graan

Hoe zuidelijker in Nederland, hoe droger de gedorste tarwe. Dat constateert Agrifirm Plant aan de hand van graaninnames op maandag 14 augustus. Op die dag werd in heel Nederland graan gedorst.

De collecteur noemt de verschillen in vochtgehaltes opvallend. Grosso modo mag gesteld worden dat hoe noordelijker in Nederland, hoe vochtiger het gecollecteerde graan. In Limburg wordt praktisch geen graan meer geoogst natter dan 16%. Ook Gelders graan wordt erg droog aangeleverd. In Groningen, Overijssel en Flevoland is maandag 15 augustus het merendeel met vochtgehaltes binnengebracht van boven de 15%. Agrifirm verwacht dat het graan verder zal drogen, dus het gehalte onder de 16% zal toenemen.

Van de provincies Utrecht en Zeeland heeft Agrifirm geen cijfers. In Utrecht wordt nagenoeg geen graan geteeld en de provincie Zeeland is het werkgebied van CZAV. Agrifirm heeft daar geen innamepunten.

Over het algemeen valt de opbrengst van tarwe dit jaar wat tegen. De opbrengsten en hectolitergewichten zijn gemiddeld tot lager dan het langjarig gemiddelde.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Trotse akkerbouwers zeggen niet graag hoeveel een tegenvallende opbrengst is. Vaak schatten ze maar wat hoger om geen gezichtsverlies te krijgen. Jammer want de handel misbruikt die hogere (schijnbare) opbrengst om de prijs te drukken. Wat is die 'wat tegenvallende' opbrengst? Min 5% of min 10%? Misschien nog lager?

  • pinkeltje

    Maak je geen zorgen, al zou de Nederlandse graanopbrengst het dubbele van normaal zijn dan heeft dat geen enkele invloed op de graanprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.