Akkerbouw

Nieuws 5 reactieslaatste update:24 aug 2016

Hittegolf kost kilo’s aardappelen

De groeimaand augustus is voor aardappelen het slechtste moment voor een hittegolf. Dat zegt Just Hamming, productmanager bij Crop Solutions van CZAV.

"De meeste kilo’s groeien in deze maand, dus deze hete periode komt de opbrengst niet ten goede", zegt Hamming.

In de loop van de week gaan planten slap hangen door de hitte. "Planten hebben door de vele regen vaak een matig wortelgestel", legt Geert Steenhuis van Delphy uit. "Door de warmte kunnen de planten daardoor extra snel op hun retour gaan. Het extreme weer is gewoon niet goed."

Risico op doorwas

Bovendien dreigt in de aardappelen doorwas, zegt Hamming. "Als de grond 30 graden wordt, moet je een MH-bespuiting (kiemremmer, red.) overwegen zodra het gewas weer gaat groeien. Dat geldt vooral voor nog sterk groeikrachtige rassen, zoals Markies. Late doorwas is nadeliger dan vroege, omdat de secundaire knollen geen goede oogst meer worden."

Het warme weer heeft al direct effect op de termijnmarkt, zegt Hamming. "Ik zag vandaag de hoogste notering van dit jaar. De tegenvallende opbrengst kan door de prijs worden gecompenseerd."

'Alle zaadgewassen vallen tegen, want die hebben zon nodig'.

'Leg uienoogst stil bij hoge temperaturen'

Dat geldt ook voor de uien. Een topper wordt het niet. De oogst is net begonnen, maar Hamming adviseert om bij hoge temperaturen te stoppen. "Als het boven de 30 graden is, moet je niet rooien. Dat leidt tot kwaliteitsproblemen. De onderkant van de ui heeft altijd in de grond gezeten en kan verbranden als je de ui rooit. Dat leidt tot schade op hete dagen."

De graanoogst wordt naar verwachting deze week afgerond. "Alle zaadgewassen vallen tegen, want die hebben zon nodig", zegt Hamming over de opbrengsten. "Het graan brengt zeker 15% minder kilo’s op bij een matige kwaliteit. Wel zijn er rasverschillen."

Normaal jaar qua opbrengsten

Delphy-adviseur Steenhuis denkt dat het een normaal jaar wordt wat betreft de opbrengsten van akkerbouwgewassen. "Geen topper, maar ook geen drama. Sterke rassen houden het duidelijk langer vol."

De oogst van uien is net begonnen, maar advies is om bij hoge temperaturen te stoppen.<br /><em>Foto: Michel Velderman</em>
De oogst van uien is net begonnen, maar advies is om bij hoge temperaturen te stoppen.
Foto: Michel Velderman

Laatste reacties

 • el

  Zullen de piepers duur worden!

 • henk 60

  het is te hopen.

 • verzekering

  In wat voor land leven wij .?
  We hebben nog geen dag echt warm gehad en wat een paniek en stemmingmakerij vooraf.
  Allemaal wijsneuzen met uitspraken en voorspellingen.
  We weten toch dat het KNMI en andere weerprofeten het vaker mis dan juist hebben.
  Transport van dieren vooraf al aangepast , lesroosters op scholen nu al aangepast, terwijl dat normaal gesproken pas wordt gedaan als we er middenin zitten . Let op oude mensen dat ze genoeg water drinken en in de schaduw blijven en nu ook nog opletten dat de kontjes van gerooide uien niet verbranden. En O, ja men weet nu al dat de aardappeloogst ook al minder zal zijn vanwege de hitte die we nog moeten krijgen.
  Waar zijn we me bezig ???

 • el

  Dat is jobsecurity,voor de verslaggevers!

 • info36

  Verzekering komt nooit buiten denk ik.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.