Akkerbouw

Nieuws 1605 x bekeken

'GMO-aardappel Innate veilig voor consumptie'

Voedselautoriteit FSANZ van Australië en Nieuw-Zeeland vindt de genetisch gemodificeerde aardappel Innate veilig voor consumptie.

De Food Standards Australia New Zealand (FSANZ) heeft een inspraakprocedure geopend tot eind september. Daarna geeft de FSANZ een definitief advies aan de overheden van Australië en Nieuw-Zeeland over de GMO-aardappel.

Canada heeft al teelttoelating Innate

De Amerikaanse voedselproducent J.R. Simplot ontwikkelde Innate is in twee fasen. De eerste generatie Innate vormt minder kankerverwekkend acrylamide als de producten te heet worden gebakken. Ook is de aardappel minder gevoelig voor stootblauw. Deze Innate kreeg in 2015 een definitieve teelttoelating in de Verenigde Staten. In maart dit jaar gaf Canada een teelttoelating aan deze Innate.

Innate resistent tegen phytophthora

De tweede generatie Innate is ook resistent gemaakt tegen phytophthora. Deze Innate kreeg in januari dit jaar de goedkeuring van het landbouwkundig bureau FDA in de Verenigde Staten. Simplot wacht nog op het oordeel van het Amerikaanse milieubureau EPA. De voedselproducent creëerde de eigenschappen in de Innate door bepaalde genen in de aardappel onklaar te maken en door genen in te brengen van andere aardappelen. De Innate is van oorsprong de Russet Burbank, een veel geteelde aardappel in de Verenigde Staten.

Lees meer berichten over GMO-aardappel Innate

Of registreer je om te kunnen reageren.