Akkerbouw

Nieuws 4 reactieslaatste update:24 aug 2016

Met fijne druppel en halve dosering beter resultaat

De adviesdosering kan minimaal gehalveerd worden bij onkruidbestrijdingsmiddelen in uien. Dat blijkt uit een van de proeven die te zien is tijdens de uiendag in Colijnsplaat.

Door aangescherpte driftreductie-eisen kiezen telers vaker voor spuiten met luchtondersteuning of voor een Wingssprayer. Door de fijne druppels van deze systemen krijgen de onkruidbestrijdingsmiddelen meer vat op het onkruid dan bij een traditioneel systeem met grove druppel. Het resultaat op het onkruid is beter doordat de bedekking beter is en de druppel geconcentreerder. De doseringen minimaal te halveren levert een besparing op, op middel en milieu en ondervindt de ui niet meer schade dan bij veel water en grove druppel.

Wingssprayer in uien. De fijne druppel geeft een goede gewasbedekking. <br /><em>Foto: Marcel van Hoorn</em>
Wingssprayer in uien. De fijne druppel geeft een goede gewasbedekking.
Foto: Marcel van Hoorn

Uienopbrengst niet minder

In de proeven van vorig jaar kostte de combinatie fijne druppel en 50% adviesdosering geen uienopbrengst ten opzichte van het traditionele spuitsysteem met veel water en een grove druppel. Volgend jaar zal bij voldoende financiering de proef verfijnd worden om te onderzoeken welke dosering onder welke omstandigheden het meest optimale resultaat levert. Wellicht kan de dosering daarbij nog naar 35%.

Uiendag 2016 wordt donderdag 25 augustus op proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat gehouden.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Welk onkruidbestrijdingsmiddel in uien wordt geadviseerd om met een fijne druppel te verspuiten ?

 • CLM Culemborg

  Wanneer je de resultaten goed leest kom je tot een heel andere conclusie: met de wingssprayer haal je dezelfde opbrengst met een halve dosering! Dat sluit aan bij de praktijkervaringen van gebruikers van de wingssprayer in diverse Schoon Water projecten in Nederland. Logisch, omdat de effectiviteit van de Wingssprayer groter is. Naast een sterke reductie in middelkosten, realiseer je met de Wingssprayer ook een sterke driftreductie. Dat is goed voor de waterkwaliteit en voor het behoud van een effectief middelenpakket. Jammer dat de journalist dit onderzoek verkeerd uitlegt.

 • pinkeltje

  Staat er toch duidelijk genoeg bij? Bij de adviesdosering minder opbrengst, bij halve dosering komt de opbrengst weer in de buurt en geen verschil in onkruidbestrijding. Fijne druppel op zich is funest voor opbrengst, Wingssprayer geeft beter effect en compenseert de opbrengstvermindering die in principe op zou treden doordat je minder middel kunt gebruiken. Volgend jaar kennelijk vervolgonderzoek dus dan wordt het hopelijk nog duidelijker hoe het precies zit. Uitleg is okay maar wie belang heeft bij Wingssprayer ziet dat graag nog wat meer benadrukt en heeft daarmee ook enigszins een punt.

 • Luuk

  De reageerders hebben een punt. In het oorspronkelijke bericht stonden de bevindingen uit de proeven wat ongelukkig opgeschreven. Inmiddels is de tekst aangepast. De belangrijkste conclusie is dat met moderne spuittechnieken, met fijne druppel, de dosering van herbiciden omlaag kan zonder dat het ten koste gaat van het resultaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.