Akkerbouw

Nieuws

Egypte scherpt schimmelnorm tarwe weer aan

Egypte verscherpt opnieuw de eisen voor schimmelaantasting in geïmporteerde tarwe.

Er geldt voortaan een nultolerantie voor ergot (moederkoorn), terwijl het land in juli de 0%-norm juist had laten varen.

Egypte is de grootste tarwe-importeur in de wereld. Sinds eind 2015 blokkeert Egypte af en toe tarwe vanwege ergot. Het leidt tot verwarring in de graanhandel over de importeisen van Egypte. Dit drukt de tarweprijs in de EU, waar Egypte gewoonlijk veel tarwe koopt. De nieuwe nultolerantie geldt ook voor tarwe die al gekocht, maar nog niet geleverd is.

Ergot wel een bedreiging

De wereldvoedselorganisatie FAO concludeerde eerder dit jaar dat ergot geen bedreiging vormt voor de gewassen in Egypte. De fytosanitaire dienst van Egypte meldde zondag aan persbureau Reuters dat een vervolgstudie uitwijst dat ergot wel een bedreiging vormt. De FAO zou onvoldoende rekening hebben gehouden met het klimaat in Egypte en de diverse ergotsoorten die er zijn. Het fytosanitair bureau hanteert een norm van 0%, die is vastgelegd in een wet uit 2001. Het Egyptische staatsinkoopbureau Gasc hanteerde tot nu toe de internationale norm van 0,05% in de leveringsvoorwaarden, die dateren uit 2010.

Wanhoop

Het importbeleid van Egypte drijft de exporteurs tot wanhoop, omdat geweigerde tarwe een andere bestemming moet krijgen. Dat kost veel geld. De ergotschimmel komt bij ons bijna niet meer voor, maar nog wel in andere landen waar Egypte tarwe koopt. De schimmel is pas schadelijk bij sterke aantastingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.