Akkerbouw

Nieuws

Eenvoudig fungicidenschema voldoet dit jaar niet

Een goedkoop spuitschema tegen ziektes in uien voldoet dit seizoen niet. Dat is de voorlopige conclusie van Delphy adviseur Luc Remijn bij het beoordelen van het fungiciden proefveld op Proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat.

De aantasting van het loof door met name valse meeldauw is op het veld met een spuitschema enkel op basis van mancozeb veel hoger dan in het veldje dat met een breed pallet aan middelen behandeld is. Wat dat voor de uiteindelijke opbrengst betekent, zal aan het einde van het seizoen blijken.

Ziektedruk vorig jaar lager

Vorig jaar lag deze proef er ook en toen bleek dat het goedkope schema qua opbrengst niet onderdeed voor het schema waar alles uit de kast gehaald is om aantastingen te voorkomen. Daarbij moet wel aangetekend worden dat de ziektedruk vorig seizoen beduidend lager lag dan dit seizoen.

Door valse meeldauw aangetast uienblad. Infectie was dit seizoen moeilijk te voorkomen. <em>Foto: Peter Roek</em>
Door valse meeldauw aangetast uienblad. Infectie was dit seizoen moeilijk te voorkomen. Foto: Peter Roek

Uiendag

In 2015 kwamen de kosten voor het goedkope schema uit op €120 per hectare, terwijl in het duurste schema voor €500 aan middelen gespoten is. Tijdens de uiendag kunnen bezoekers deze proef waarin meerdere schema’s liggen zelf beoordelen.

Uiendag 2016 wordt op 25 augustus op proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat gehouden. Daar is ook de mogelijkheid de spuitlicentie te verlengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.