Akkerbouw

Nieuws

Dacom: eind deze week infectiekansen phytophthora

Eind van de week is het wederom gevaarlijk phytophthoraweer. Dat blijkt uit de output van het phytophthora-spuitadviessysteem van Dacom.

Vooral op woensdag en donderdag is de kans op infecties zeer groot in geheel Nederland. Op dinsdag zijn er afgezien van in Noordoost-Nederland, weinig infectiekansen. In de dagen daarna neemt de infectiedruk elke dag toe, met vrijdag als dag waarop de infectiekansen het grootst is, licht Roeland Strijk van Dacom toe.

Herfstachtig weer

De phytophthoraschimmel houdt van vochtig weer, en wordt deze week wederom op zijn wenken bediend. Weeronline voorspelt voor dinsdag buien, terwijl het vanaf woensdag zelfs enkele dagen herfstachtig weer afgeeft; ideaal phytophthoraweer. Na het weekend zou het weer wel eens kunnen omslaan en kan een zomerse periode aanbreken.

Kans op infectie

De Dacom-kaartjes geven de kans op infecties aan, ze zeggen niet iets over de ziektedruk of over hoeveel aardappelen al door phytophthora zijn aangetast. In Zuid-Nederland is door de nattigheid bijna in elk perceel wel phytophthora te vinden.

Dacom: eind deze week infectiekansen phytophthora

Meld phytophthorahaard

Dacom roept akkerbouwers op haarden te melden op de Dacom-phytophthorahaardenkaart. Naast gegevens als temperatuur en relatieve luchtvochtigheid wordt de aanwezigheid van ziektebronnen in de omgeving gebruikt als input voor het adviseringssysteem. 
Bekijk meldingen en geef een haard door op de Phytophora-monitor

Of registreer je om te kunnen reageren.