Akkerbouw

Nieuws 1651 x bekeken 1 reactie

'Brexit nadelig voor uiensector'

De Brexit is nadelig voor de uiensector. "Doordat het Britse pond minder waard is geworden, worden onze uien voor de Britten erg duur", zegt Gijsbrecht Gunter, woordvoerder van de Zeeuwse uiensector, in een interview met het regionale dagblad PZC.

Engeland is een grote afzetmarkt voor zo’n 80.000 tot 100.000 ton uien. Dat is bijna 10% van de export. Vooral de koersval van het pond doet de export geen goed, zegt Gunter. "De Brexit kan ook tot gevolg hebben dat Engelse boeren meer uien gaan telen. Wat dat betreft is het erg jammer dat de Britten uit de EU stappen."

In 2014 verloor de uiensector door de Russische boycot al een belangrijke afzetmarkt. De uienhandelaren hebben nieuwe markten aangeboord, onder meer in Afrika, Zuid-Amerika en Indonesië.

Eén reactie

  • kruisland

    Zoek maar een zonde bok om de prijs te drukken voor de boeren

Of registreer je om te kunnen reageren.