Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

'Boeren kennen gevaren bestrijdingsmiddelen niet'

Boeren zijn niet voldoende op de hoogte van de gevaren van het gebruik van bepaalde bestrijdingsmiddelen. Dat komt onder meer doordat de verstrekte informatie vaak gebrekkig of zelfs foutief is. Dat stelt Anses, de Franse dienst voor de veiligheid van de gezondheid.

"De boeren zijn niet voldoende op de hoogte van de risico’s van blootstelling aan bestrijdingsmiddelen om die risico’s goed te kunnen beoordelen. Dat kan ertoe leiden dat men aanneemt dat er geen gevaar is en kan een gevoel van veiligheid geven." Anses wijst er daarbij op dat een reeks studies al heeft aangetoond dat er verband bestaat tussen verschillende ziekten en bestrijdingsmiddelen. Een aantal ziekten, waaronder Parkinson of bepaalde kankers, komen vaak voor bij de agrarische bevolking van Frankrijk, duidt de dienst daarbij aan.

Betere informatievoorziening en training

Anses beveelt aan om, naast het reduceren van het gebruik, in ieder geval de informatie aan en training van de gebruikers te verbeteren. Dat moet dan wel gebeuren ‘in een onafhankelijk kader’ dus zonder dat de fabrikanten of handelaren van de middelen daarbij betrokken zijn. "Op dit moment komen de adviezen veel te vaak van personen die behoren tot de bedrijven met commerciële belangen rond agrarische machines of producten en die dus profijt kunnen hebben van het gebruik van bestrijdingsmiddelen."

Laatste reacties

 • oorspronkelijk

  lobbyen
  sigaretten/suiker/antibiotica/pesticiden/olie
  deze worden met zorg onder de aandacht van politici gebracht.
  40jaar terug deed ik al een opleiding over geïntegreerde bestrijding
  ook toen al milieu activiteit.
  worden daarom de activisten grimmiger door het ontbreken van succes.
  ik weet het niet maar ik vind de actie's extreem.

 • Nefyto

  In Nederland is spuitlicentie al sinds 1996 verplicht. In Frankrijk werd deze pas geintroduceerd in 2013. Verder hebben we in Nederland al meer aandacht besteed aan beperking van blootstelling van toepassers via projecten zoals http://www.beschermbewust.nl en een Product Stewardship initiatief op grond waarvan re-entry zinnen op de etiketten werden opgenomen. Maar zorgvuldig lezen en opvolgen van etiketten blijft belangrijk!

 • Nefyto

  In Nederland is spuitlicentie al sinds 1996 verplicht. In Frankrijk werd deze pas geintroduceerd in 2013. Verder hebben we in Nederland al meer aandacht besteed aan beperking van blootstelling van toepassers via projecten zoals http://www.beschermbewust.nl en een Product Stewardship initiatief op grond waarvan re-entry zinnen op de etiketten werden opgenomen. Maar zorgvuldig lezen en opvolgen van etiketten blijft belangrijk!

 • farmerbn

  Bestrijdingsmiddelen, alkohol, tabak, uitstoot van verkeer en industrie; allemaal niet goed voor de gezondheid. Wel accijnzen op bestrijdingsmiddelen, tabak, benzine, diesel en aardgas. De overheid verdient er grof aan. Nu nog een stelletje extra leraren aanstellen op kosten van het bedrijfsleven en BV Nederland kan er weer tegen. Waarom geen verplichte dure bijstand voor rokers en wel weer voor de boeren?

Of registreer je om te kunnen reageren.