Akkerbouw

Nieuws 2269 x bekeken

Bepaald geen topjaar voor zetmeelaardappel

Zetmeelaardappelen staan er wat betreft kwaliteit en opbrengst ondergemiddeld voor. De situatie is iets slechter in Zuidoost-Drenthe.

Van echte waterschade zoals in de Peel is in de Veenkoloniën geen sprake. Toch hebben de percelen met zetmeelaardappelen te lijden gehad onder het natte weer. De opbrengsten lijken tot nu toe achter te blijven en er zijn regionaal grote verschillen. De phytophthoradruk is hoog, maar beheersbaar. Dit blijkt uit een ronde langs regionale Delphy-adviseurs.

Wisselend beeld in kop van Drenthe/Zuidwest-Groningen

In de kop van Drenthe/Zuidwest-Groningen is het beeld zeer wisselend. Gemiddeld gezien staan de zetmeelaardappelen er redelijk voor. Al valt op dat de knolzetting niet meevalt. Ook zijn er delen van percelen verzopen. De kwaliteit van de aardappelen lijkt in deze regio niettemin bijna gemiddeld. Er zijn meer groeischeuren, maar dat is niet buitensporig. Ook zijn er relatief veel percelen met sclerotinia. Daarnaast was er in het voorjaar veel loofontwikkeling en dat kan zich nog gaan wreken in de opbrengsten.

Opladen van zetmeelaardappelen bij akkerbouwer Dekker. Het markeert de start van de campagne bij Avebe. <em>Foto's: Frank Uijlenbroek</em>
Opladen van zetmeelaardappelen bij akkerbouwer Dekker. Het markeert de start van de campagne bij Avebe. Foto's: Frank Uijlenbroek

Krap gemiddelde opbrengsten

De opbrengsten lijken ook krap gemiddeld te worden. Verwerker Avebe begon maandag 15 augustus met de eerste rooiingen en Delphy schat de eerste opbrengsten op 40 ton per hectare. Al past de kanttekening dat veel percelen nog niet klaar zijn om gerooid te worden.

Dat laatste geldt zeker voor Zuidoost-Drenthe. De zetmeelaardappelen hebben hier het meest onder de regen geleden. De percelen staan er zeer wisselend voor en ook de slijtage van de gewassen valt op. De ziektedruk is hier eveneens hoger. Telers moeten alert blijven op phytophthora en sclerotinia.

Aantal knollen houdt niet over

Volgens Delphy is de kwaliteit van de zetmeelaardappelen gemiddeld niet zo goed. Van boven lijkt het wel wat, maar ondergronds valt het meestal flink tegen. Het aantal knollen houdt niet altijd over. Dat geldt vooral voor de rassen Festien en Aveka. Ook de opbrengsten zullen dus lager zijn dan in een normaal jaar. Het wordt zeker geen topjaar.

Bepaald geen topjaar voor zetmeelaardappel

Avebe checkt volume en zetmeelgehalte

Wat betreft de opbrengst, kijkt Avebe naar het volume en het zetmeelgehalte. “Het zetmeelgehalte lijkt dit jaar in lijn met het meerjarig gemiddelde”, zegt een Avebe-woordvoerder. “De opbrengst per hectare lijkt iets achter te blijven. Maar het is nu nog te vroeg voor een definitieve uitspraak. Augustus en september kunnen nog veel verschil maken.”

Campagne 15 augustus gestart

Avebe start maandag 15 augustus met de campagne. Dat is in lijn met voorgaande jaren, zegt de woordvoerder. “Dat is eigenlijk boven verwachting gezien het groeiseizoen. Door de vele regen in het voorjaar gingen de laatste aardappelen pas in mei de grond in. Het verschil in de gewassen was vanaf het begin dan ook erg groot. De gunstige groeiomstandigheden vanaf eind mei hebben deze achterstand enigszins gecompenseerd. Pas als we een substantieel volume hebben verwerkt, kunnen we meer zeggen over volumes en zetmeelgehaltes.”

Theo Brummelaar en Jan Engwerda

Of registreer je om te kunnen reageren.