Akkerbouw

Nieuws 965 x bekeken

Akkerbouwer krijgt grotere planschadevergoeding

De planschade van een akkerbouwer uit Siddeburen is veel groter dan de ruim €3.400 die de gemeente Slochteren wilde betalen.

De Raad van State (RvS) is van oordeel dat de gemeente Slochteren meer dan drie keer dat bedrag aan de boer zal moeten betalen.

Aantasting woongenot door hoogspanningsleiding

In deze zaak gaat het om de aantasting van het woongenot van de boer en zijn gezin door de aanleg van een hoogspanningsleiding vlakbij de boerderij. Het gaat om de aanleg van de hoogspanningsleiding ‘Eemshaven-Meeden-Zwolle’. De leidingen zorgen voor schade in de vorm van aantasting van het uitzicht, geluidsoverlast – knetterend geluid bij mist, ijzel of vochtig weer en uit ‘huilen’ dan wel ‘fluiten’ bij regen of bij wind door het deinen en zwiepen van de kabels.

Op basis van twee adviezen komt de gemeente tot een bedrag van ruim €3.400 schadevergoeding. De boer is het daar niet mee eens en stap naar de Raad van State. Volgens de akkerbouwer had hij recht op een schadeloosstelling van ruim €20.000 op basis van de taxatierapport van een makelaar.

Schadevergoeding niet goed onderbouwd

Volgens de RvS heeft de gemeente Slochteren niet goed kunnen onderbouwen waarop hun schadevergoeding van ruim €3.400 is gebaseerd. Daarom besluit de RvS de planschadevergoeding te bepalen - naar redelijkheid en billijkheid - op 10% van de taxatiewaarde van de onroerende zaak zoals uitgevoerd door de taxateur van de akkerbouwer. Inclusief de kosten die de boer moest maken voor de taxatie komt de totale schadevergoeding uit op een kleine €12.000.

Of registreer je om te kunnen reageren.