Akkerbouw

Nieuws 12489 x bekeken 24 reactieslaatste update:2 aug 2016

Akkerbouw overvallen door milieuafspraak supers

De akkerbouw voelt zich overvallen door akkoord tussen supermarkten Albert Heijn en Jumbo en milieuorganisaties Greenpeace en Natuur en Milieu.

De telersorganisaties LTO en NAV wisten niets van de afspraken van AH en Jumbo met Greenpeace en Natuur en Milieu. Ook vrezen LTO en NAV dat de akkerbouwers een concurrentieachterstand krijgen ten opzichte van geïmporteerde producten.

Albert Heijn en Jumbo sloten vorige week een akkoord met Greenpeace en Natuur en Milieu. Vanaf 2019 moeten alle in Nederland geteelde aardappelen, groenten en fruit voldoen aan de eisen van Milieukeur. Daarnaast worden 28 gewasbeschermingsmiddelen 'verboden' volgens de afspraken.

LTO-Akkerbouw zag reactie supermarkten aankomen

Voorzitter Jaap van Wenum van LTO-Akkerbouw zag de reactie van de supermarkten wel aankomen. "Greenpeace zette met spotjes de supermarkten onder druk. Dan kun je zo'n reactie verwachten. Maar duurzamer produceren moet wel haalbaar en betaalbaar zijn voor de sector. We kunnen ons zelf niet uit de markt prijzen met een hogere kostprijs. De gevolgen zijn lastig in te schatten, omdat we niet weten welke middelen op de lijst staan."

NAV vreest oneerlijke concurrentie als eisen alleen voor Nederland gelden

Kees van Dijk, portefeuillehouder Gewasbescherming bij de NAV, vreest oneerlijke concurrentie. "De eisen gaan alleen gelden voor in Nederland geteeld product. Dat is nadelig voor onze concurrentiepositie. Ook kan eerder resistentie optreden, door de beperking van het aantal middelen.”

Nefyto: extra beperkingen onwenselijk

Brancheorganisatie van producenten van gewasbeschermingsmiddelen Nefyto vindt extra beperkingen onnodig en onwenselijk. Volgens de organisatie zijn de middelen veilig: "Bovendien zijn er al problemen in veel gewassen met kwaliteit en opbrengst vanwege tekortschietende mogelijkheden om het gewas te beschermen tegen ziekten, plagen en onkruiden.”

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Gelden deze nieuwe eisen alleen voor de productie van voedsel in Nederland of worden deze eisen ook gesteld aan import voedsel. In dat geval zal de controle een heel groot probleem kunnen worden of we moeten de WTO buitenspel zetten en alles wat van buiten Nederland komt als Ongezond en Gevaarlijk aanmerken. Zo gauw de Nederlandse productie duurder wordt dan de geimporteerde productie, zullen de Supers en Green peace zich moeten houden aan Zero Import van deze (schone) producten

 • A1967

  Wat je ook vind van bestrijdingsmiddelen maakt niet uit, deze afspraken zijn bedoeld om de markt en prijszetting te beïnvloeden, onbegrijpelijk dat de NMA dit accepteerd. Schandelijke reactie van LTO.

 • pinkeltje

  En wat gaan Greenpeace en Natuur en Milieu dan doen als de supermarkten zich niet aan hun afspraken houden? De lastercampagnes tegen de supermarkten opvoeren? Kortom, de supermarkten laten zich dus chanteren? En wat de boeren betreft, daar hoeven ze geen afspraken mee te maken. Die kun je gewoon per ommegaande informeren wat de voorwaarden zijn. Ik zou zeggen, laat ze het lekker uitzoeken.

 • simpel boerke

  En wat als de akkerbouwers het gewenste niet kunnen of willen leveren? Aan hun is immers niets gevraagd.

 • henk l

  word een keertje tijd dat de vakken in de supermarkt leeg zijn al is het maar voor twee dagen en dan weer 1 soort aardappels geen 20, 3 groentes geen 80 en geen 300 soorten broodbeleg .wat de consument/inkoop wil doen ze gewoon er word toch wel geleverd

 • groot boerdam

  Bij de pluimveehouders en varkenshouders is dit al gebeurd met beter leven concepten!

 • Althof

  Men hoeft niet bang te zijn voor een verbod op bestrijdingsmiddelen. Gewoon op tijd omschakelen naar natuurlijke middelen als het toepassen van bodemorganismen. Verbluffende resultaten zijn te zien bij Domein Aldenborgh in Eys. Geen enkele schade van pesten en plagen door de weerbaarheid van de wijnstokken.

 • Henk Tennekes

  Nu wreekt zich dat de LTO jarenlang een beperking van bestrijdingsmiddelen heeft tegengehouden en de ontwikkeling van agro-ecologie niet heeft bevorderd. Michail Gorbatsjovs beroemde tekst 'Wie te laat komt, wordt door het leven bestraft' is ook van toepassing op de LTO.

 • H.M. Hubers

  @A1967
  Wat bedoel je precies met schandelijke reactie van LTO?
  Welke reactie bedoel je en wat brengt die dan teweeg?

 • arink

  Eko arink.
  Gorbatchov's stelling is in deze de spijker op z'n kop.
  als je denkt dat consumenten hun mond moeten houden en gewoon die gifpieper moeten slikken behoor je niet tot de categorie boeren die overblijft.

 • pinkeltje

  Je kunt ook bio piepers eten. Dan ben je dit jaar snel klaar met piepers eten.

 • MINNAARD

  Is biologische ook echt beter of willen we dat allemaal graag denken
  Er worden zware metalen gebruikt bij bio en wat als er giftige onkruiden in het product zijn gekomen??
  We worden als akkerbouw weer in een hoek gedreven en dat terwijl we een topproduct leveren waar de consument zelf om gevraagd heeft
  Misschien moet lto de burgers eens een cursus geven over voedselveiligheid
  Ook de milieu organisaties zijn geen heilige boontjes ze gooien met modder
  Ik zeg terug gooien

 • A1967

  H.m.hubers, de supermarkten maken afspraken zonder de leveranciers hierbij te betrekken om deze gezamelijk onder druk te zetten, dan reageert LTO schandalig slap.

 • piethermus1

  M.b.t. die bijen wordt er een vals spel gespeeld. Over de rug van.... bij en boer. Natuurlijk willen wij bijen en andere bestuivers redden en liever nog beter. Dat doe je dus met ons en niet zonder ons. Maar Jumbo en Greenpeace doen nu net alsof zij het wel eens eventjes op zullen gaan lossen. De arrogantie.

  Wellicht moeten we Jumbo en AH eens gaan boycotten. Men mag best dingen vragen. Aan ons en mij. Dat is het punt niet. Maar er is verschil tussen vragen en overvragen. Het moet wel reëel en eerlijk zijn.

  Jumbo moet nou niet net doen met haar rol in het massale geconsumeer, dat zij wat dat betreft een moreel geweten heeft m.b.t. goed rentmeesterschap. Nee! Laat Jumbo en Greenpeace uitkijken geen feodale heer te willen spelen over de landbouw, want dan is het misschien tijd om de hooivorken te mobiliseren. De historische hooivorken.

 • vandenbrandcv1

  Het wordt tijd dat de familiebedrijven in de landbouw vrijgesteld worden van mededingsregels zodat men echt eens een poosje alles uit het buitenland kan halen zonder ogen op het productieproces

 • jop

  Misschien de burger ook eens wakker maken over welke halve waarheden en leugens Greenpeace naar buiten brengt oa over de bijensterfte? De consument is degene die bepaalt en die heeft dus juiste info nodig. Volgens mij wordt het zo voor de supers nog makkelijker om goedkoop buitenlands product in de schappen te leggen, want ja, in Nederland een tekort. Die smoes hangen ze nu ook al midden in de zomer op, terwijl het vers geoogste product voorbij de winkel rijdt. Van LTO hoeven we niets te verwachten, die gaan voor pappen en nathouden.

 • pinkeltje

  Waarom zou de consument de boeren wel geloven en Greenpeace en aanverwanten niet geloven?

 • verzekering

  Nu al gaan onderhandelen met AH en jumbo. welke meerprijs ze denken te gaan betalen voor op deze wijze geteelde producten.
  Maak dat wereldkundig en dan kunnen telers kijken wat het hun brengt en of ze aan de nieuwe eisen kunnen voldoen.
  Geeft dat geen meerwaarde dan hou je als telers je rug recht en zeg je tegen de supers dat je niet aan hun wensen kunt voldoen en laat je ze het lekker uitzoeken en lever je niets. Simpel toch .

 • Brandaen

  Kijk eens naar dit Zweeds onderzoek:

  https://thoughtscapism.com/gmos/#jp-carousel-25140

 • rverheij

  boeren word eens wakker !!
  dit is weer een maatregel om de boertjes weer te laten kruipen voor de supermarkten. boeren weer extra inspannen voor n betere prijs?
  laat me niet lachen ,daar geloof ik niet meer in.

 • jessie

  Het wordt tijd, dat vooral consumenten eens gaan nadenken, wat ze allemaal opeten en bewust kiezen voor Nederlandse producten, die worden zo eindeloos gecontroleerd en gifvrij geproduceerd, wanneer dit werkelijk door alle consumenten werd nagestreefd en er geen import vergif producten meer zouden worden geconsumeerd, dan zou het aantal kanker gevallen in Nederland in ieder geval dalen , omdat mensen over het algemeen lekker goedkoop producten kopen uit het buitenland, met lekker veel gif, als het maar goedkoop is. In Spanje werd b.v. nog veel met DDT gespoten, toen het hier al lang streng verboden was. En geleuter over het milieu houdt natuurlijk ook geen stand, wanneer je de producten van ver haalt, want dat is veel schade voor milieu door de vele km. rijden, vliegen etc, of haalt men alle producten uit het buitenland op met de fiets??? Persoonlijk zie ik dit weer als het zoveelste bewijs, dat alle boeren hoe dan ook kapot gemaakt moeten worden, om plaats te maken voor een nieuwe wereldorde. Tijd om na te denken en tijd voor hooivork actie, hier reeds genoemd!

 • breukers1

  Voor 40 ct per kilo wil ik ze wel vast leggen en aan hun eisen voldoen. Echter , er is al direct gezegd dat bij de "betere" prijs wel rekening gehouden wordt met buitenlands aanbod. Worden die op dezelfde manier gecontroleerd of alleen via het geduldige papier.

 • rverheij

  boeren worden lekker gemaakt met betere prijzen , maar dan moeten ze wel iets voor doen, en zo is t elke keer wat.
  het is alsof je een hongerige hond (de boeren die produceren tegen dump prijzen)
  een lekkere worst voor houd, en elke keer als ie wil happen trekken ze de worst een beetje terug en de hond zet een klein stapje zonder bij de worst te kunnen.
  ik zou zeggen trap er niet in, barst maar!!

 • Bietjeboer

  Laat hier een akkerbouwer spreken die aan tafel zat bij deze afspraken?

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.