Akkerbouw

Nieuws 4919 x bekeken 6 reacties

AH: geen verbod koper in bio-aardappelen

Supermarktketen Albert Heijn gaat geen bovenwettelijke eis stellen betreffende koperoxychloride in biologische aardappelen. De supermarktketen ziet ondanks het koperschandaal geen bezwaar voor het gebruik van koperoxychloride als bladmeststof.

"Het stellen van bovenwettelijke eisen in bio is niet onze rol", aldus een woordvoerder van Albert Heijn. "Wij vinden het niet aan ons om gebruik van een bepaald middel dat wettelijk is toegestaan te verbieden."

Dat getuigt van een dubbele moraal, omdat Albert Heijn onlangs na overleg met Stichting Natuur en Milieu extra bovenwettelijke eisen stelt voor gangbare AGF. Zo moeten bij Albert Heijn vanaf 2019 alle AGF onder Milieukeur worden geteeld en wordt het gebruik van 28 wettelijk toegestane gewasbeschermingsmiddelen verboden.

Supermarkt Jumbo, die met Greenpeace overeen kwam dat alle gangbare AGF-producten voortaan onder Milieukeur moet worden geteeld, wil over dit onderwerp niks zeggen.

CBL: maatregelen nemen bij overtreding

CBL, branchevereniging van de supermarktbranche en food service in Nederland, keurt het gebruik van een te hoge hoeveelheid koperoxychloride 'ten strengste af'. "Producten moeten volgens de wettelijke eisen worden geproduceerd. Dit betekent niet dat de branche het gebruik van het middel als geheel afkeurt, zolang dit wettelijk is toegestaan."

"Uiteraard gaan supermarktorganisaties met hun leveranciers in gesprek wanneer zij oneigenlijk verbruik vermoeden. Extra residu-analyses van aardappels bieden geen uitsluitsel over het gebruik, omdat de stof koper altijd al in verschillende hoeveelheden in de aardappelknol aanwezig is, en afhankelijk van onder andere het teeltgebied of het type aardappel, sterk kan variëren. Daarom roept de branche de overheid/de NVWA op om extra aandacht te besteden aan de juiste toepassing van middelen en maatregelen te nemen bij overtreding", aldus CBL.

Illegale inzet koper in bio-aardappelen

Onlangs werd bekend dat biologische aardappeltelers de bladmeststof koperoxychloride ongeoorloofd toepassen als bestrijdingsmiddel. Biologische telers spoten veel vaker en hogere doseringen koper dan wettelijk is toegestaan, omdat gewassen dit seizoen vroegtijdig bezweken door de hoge ziektedruk. Certificeringsinstantie Skal zegt van het koperschandaal op de hoogte te zijn, maar hier niet juridisch op te kunnen handhaven.

In reactie op alle commotie in de media maakte Albert Heijn bekend zijn bio-aardappelen extra op koperresten te controleren, om de ontstane twijfel bij klanten weg te nemen. De supermarkt zegt dat koperoxychloride op de knol niet is aan te tonen, wel het element koper in de knol. "De analyses op aanwezigheid van koper hebben tot dusver lage en veilige waardes laten zien. Er is dus geen gevaar voor de volksgezondheid. De garantie voor goed gebruik van koperoxychloride is dus vooral van belang voor het milieu", aldus de supermarktketen.

Koper in aardappelen onnodig

Een bladmeststof met koper is in aardappelen teelttechnisch niet nodig, omdat kopergebrek in aardappelen nooit voorkomt. Op gangbare aardappelen wordt ook nooit een bladbemesting met koper uitgevoerd. Het toepassen van koperoxychloride diende voor de biosector alleen als excuus hoge doseringen koper als bestrijdingsmiddel tegen phytophthora te kunnen inzetten.

Biologisch dynamisch keurmerk Demeter pleit voor een totaalverbod van koperoxychloride in biologische aardappelen, omdat het koperschandaal schade aanricht aan het imago van biologisch. Bionext, de branche-organisatie van de biologische sector, vindt echter dat koperoxychloride als bladmeststof in biologsiche aardappelen gehandhaafd moet blijven.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Geen verrassing hier: Zo de wind waait, waait mijn jasje.

 • pinkeltje

  Grote bedrijven koesteren hun marketing concepten. Bij het grote publiek is duurzaamheid en milieu dan een hele goede keuze en biologisch is dan een prima term om aan de merknaam te verbinden. Wat het verder inhoudt doet er niet toe, als je de klant maar aan je weet te binden.

 • info196

  Biologische telers spoten veel vaker en hogere doseringen koper dan wettelijk is toegestaan. Deze zin klopt niet heer Knuivers! Dat weet u ook. Er is helemaal geen wettelijke dosering. In sommige gevallen staat er wel een adviesdosering op bladmeststoffen, maar ook niet altijd.

 • Joerissen

  Geen bovenwettelijke eisen door AH? Wat een flauwekul! Dan gaan ze zeker vanaf nu ook eieren verkopen met code 3? Ze zouden eigenlijk geen bio-aardappelen meer moeten verkopen! Niet erg duurzaam die koperknollen!

 • Bietjeboer

  AH heeft een dubbele moraal! Bio wordt met handschoentjes behandeld, AH heeft geen verstand van milieu of gezondheid maar wel van marketing en omzet.

 • Ah hanteert voor de gangbare teelt reeds een 50% mrl. Wat inhoud dat ze slechts akkoord gaan met product waar slechts de helft van de Europees gestelde Max residue gevonden word. Onze producten zitten daar altijd nog ver onder. Er is geen enkel risico voor de consument bij het eten van gangbaar product. Toch worden er bovenwettelijk 28 werkzame stoffen verboden. Dat weet ah ook. Waarmee ik tevens aangeef dat het extra testen op residue bij deze koper-actie slechts een zoethouder is. Trek 1 lijn ah. Of niet. Laten we allemaal biologisch gaan telen. Dan komt Europa ook in hongersnood, en schreewt men moord en brand. Bijzondere situatie. Ik ben groot voorstander het milieu, indien noodzakelijk, te ontzien. Maar laten we vooral niet vergeten dat we voorlopig niet zonder gangbare teelt kunnen, en trek dan ook niet op deze wijze de bioloog voor.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.