AH controleert aardappel op illegaal kopergebruik - Foto: ANP AkkerbouwNieuws

AH controleert bio-aardappelen op illegaal kopergebruik

Albert Heijn controleert de komende tijd zijn biologische aardappelen op residuen koperoxychloride. De supermarktketen wil weten of het middel oneigenlijk is gebruikt in de strijd tegen schimmelziekte phytophthora.

Boerderij ontdekte vorige week dat biologische telers de bladmeststof koperoxychloride ongeoorloofd toepassen als bestrijdingsmiddel. Controle-organisatie voor de biologische sector Skal bevestigt op de hoogte te zijn van de praktijken. Zij kan niet optreden omdat de overtreding juridisch niet hard is te maken. De teler kan zich verschuilen achter toepassing als meststof.

Phyophthora is dit jaar een groot probleem in de aardappelteelt. Veel percelen zijn al vroeg in het seizoen aangetast. De reguliere teelt kan met grote moeite de infectiedruk te lijf, voor biologische telers is bestrijding verboden. Sommige biologische telers oogsten dit jaar maar 10 tot 15 ton per hectare, tegen 25 tot 30 ton normaal.

Koperoxychloride verboden als bestrijdingsmiddel

Koperoxychloride is als bestrijdingsmiddel sinds 2000 in Nederland verboden, vanwege zijn schadelijkheid op bodemleven, waterleven en gezondheid en zware fytotoxiteit (plantbeschadigende eigenschap). Het mag echter nog wél als bladmeststof toegepast worden, maar dan in veel lagere doseringen. Bij dergelijke lage doseringen is de werking van koperoxychloride op de schimmelziekte phytophthora echter nihil. De telers passen de bladmeststof daarom toe in doseringen die het voor 2000 had als bestrijdingsmiddel.

AH verrast over gebruik koperoxychloride, LTO keurt het af

Albert Heijn reageert verrast op deze praktijken in biologische landbouw. “Het gebruik van illegale bestrijdingsmiddelen past niet in het beeld dat wij van biologisch hebben en als Albert Heijn willen uitdragen”, zegt een woordvoerder.

Ook Boerenorganisatie LTO Nederland weet dat het gebeurt en keurt het gebruik van koperoxychloride als bestrijdingsmiddel af. “De regels zeggen hoe je koper als bladbemesting mag gebruiken en niet in een veel hogere dosering als bestrijdingsmiddel. Het illegaal toepassen van koper brengt de biologische sector in diskrediet”, aldus Kees van Zelderen, voorzitter LTO Vakgroep biologische landbouw.

Kamervragen VVD aan Van Dam en Dijksma

VVD-Kamerlid Helma Lodders heeft naar aanleiding van het bericht in Boerderij staatssecretarissen Martijn van Dam (EZ) en Sharon Dijksma (milieu) Kamervragen gesteld. Lodders wil van de bewindslieden weten wat ze ervan vinden dat Skal zegt niet te kunnen handhaven omdat de overtreding juridisch niet aantoonbaar te maken is. De politica wil ook weten welke rol de NVWA heeft in het toezien op de naleving van de gewasbeschermingsvoorschriften van het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB).

Beheer
WP Admin