Akkerbouw

Nieuws 2310 x bekeken 1 reactie

Verminderen erfemissie vergt nog steeds aandacht

Het gros van de Nederlandse telers, zo’n 90%, gaat verantwoord om met restvloeistof na een bespuiting. Dat concludeert Nefyto, branche-organisatie van de middelenfabrikant na analyse van 500 ingevulde erfemissiescans.

Nefyto presenteerde de gegevens 14 juli op TOPPS-middag op de Bayer Cropscience Forward Farm in Abbenes. De erfemissiescan is een digitale tool waarmee agrariërs eenvoudig het risico op emissie van gewasbeschermingsmiddelen vanaf hun erf in kaart kunnen brengen.

Bij 65% van de telers loopt erfwater af in de sloot, bij 10% in het riool en bij 25% in de bodem. In potentie is afwateren op het oppervlaktewater een risico, omdat dan kans bestaat dat, als er wat misgaat op het erf, bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater kunnen komen.

Laten weglopen in mestkelder en mest uitrijden mag niet

Dat 95% van de telers de vloeistof na inwendig reinigen op het land achterlaten, is een uitstekende score. 5% laat de vloeistof weglopen in de mestkelder of over de weg. Nefyto schrok van dat laatste. Laten weglopen in de mestkelder en later met de mest uitrijden lijkt overigens een logische pragmatische oplossing, maar is formeel niet toegestaan.

40% van de ondervraagden reinigde de spuit uitwendig op het perceel, 60% op het erf. Van die 60% heeft 15% een wasplaats met vloeistofdichte vloer. Opmerkelijk is dat niet meer dan een derde van deze groep de opgevangen vloeistof van de wasplaats kan zuiveren.

'Cijfers zijn interessante indicatie'

Jo Ottenheim van Nefyto waarschuwt niet te harde conclusies aan de analyse te verbinden. Niet duidelijk is namelijk of de telers representatief zijn voor alle Nederlandse telers, het is namelijk geen a-selecte steekproef. Dit gezegd hebbende vindt Ottenheim dat de cijfers uit de analyse een interessante indicatie zijn betreffende de bewustheid van telers op het gebied van erfemissie en beklijft bij Nefyto een licht positief beeld over de bewustwording van erfemissie bij telers. Op dit moment wordt ook een erfemissiescan ontwikkeld voor bollen en fruit, en is ook België bezig met een eigen scan.

Eén reactie

  • Helios.Proton.bbiotech

    wij hebben in 1996 al een totaal plan voor de grootste toenmalige loonwerker van Limburg opgesteld in samenwerking met het Waterschapsbedrijf Limburg in dat plan waren begrepen het opvangen en opslaan van alle water stromen van dakvlakken en het verhard terrein , van de wasinrichting van de machines en een zuivering van de spuit restanten men was daar de tijd 20 jaar voor uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.