Akkerbouw

Nieuws

Verlagingspercentage pootaardappelen schiet omhoog

Het verlagingspercentage van pootaardappelen in de veldkeuring loopt snel op. Tot begin deze week is bijna 10% van het pootaardappelareaal in klasse verlaagd of afgekeurd. Dat blijkt uit cijfers van keuringsdienst NAK.

Tot nu toe is3.877 hectare van de 40.205 hectare pootaardappelen in klasse verlaagd, 607 hectare hiervan is definitief afgekeurd. De NAK ziet dat het aantal verlagingen op met name Erwinia de afgelopen week flink zijn opgelopen.

Met 9,7% is fors meer areaal in klasse verlaagd dan in dezelfde periode in voorgaande seizoenen. Vorig jaar was tot deze week 5,3% van het areaal in klasse verlaagd en in 2014 lag het percentage op 6,8.

Bacterieziek belangrijkste reden klasseverlaging

Aanvankelijk werden dit seizoen relatief veel percelen vanwege virus of gewasstand in klasse verlaagd. De laatste weken is vooral het voorkomen van bacterieziek de reden. Tot nu toe is bacterieziek verantwoordelijk voor 75% van de verlagingen.

Het verlagingspercentage is met 14,2 het hoogst in regio Zuid. In het noorden zijn de aardappelen het gezondst, met voor de klei een verlagingspercentage van 7,8 en voor het zand een percentage van 6,4.

Of registreer je om te kunnen reageren.