Akkerbouw

Nieuws 1393 x bekeken

Veel belangstelling bietentelers voor extra LLB’s

Bietentelers hebben veel belangstelling voor extra ledenleveringsbewijzen (LLB’s). Dat zegt Gert Sikken, directeur agrarische zaken bij Suiker Unie.

Vrijdag 15 juli was de deadline waarbij telers konden aangeven of en met hoeveel LLB’s telers hun suikerreferentie willen uitbreiden. Uiteindelijk hebben alle telers gereageerd, al heeft Cosun vlak voor de deadline wel enkele telers actief moeten benaderen voor een antwoord, vertelt Sikken.

Meerderheid wil uitbreiden met meer dan 20%

Een overgrote meerderheid, 70% van de suikerbietentelers, heeft aangegeven uit te willen breiden met meer dan 20%. De helft heeft zelfs aangegeven meer dan 30% te willen uitbreiden. Slechts een paar procent van de leden meldde geen belangstelling voor extra LLB’s te hebben. Deze niet-uitgegeven LLB’s worden verdeeld onder de leden die meer LLB’s willen ontvangen dan het naar rato deel van 20%.

Die verdeling van de extra LLB's gaat evenredig, niet naar rato. "Stel dat de extra uitgifte bovenop de 20% op 1% uitkomt, dan krijgen alle telers die meer dan 20% LLB’s wensen er 21% extra LLB’s bij. Ongeacht of de teler geopteerd heeft voor 25% of 100% extra LLB’s.”

Sikken kan nu overigens nog niet zeggen hoe hoog het uiteindelijke toewijzingsgehalte wordt voor telers die meer dan 20% LLB’s wensten. Suiker Unie is nog bezig met het opmaken van de balans. Begin augustus maakt Cosun de toewijzingspercentages van de ledenleveringsbewijzen (LLB) bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.