Akkerbouw

Nieuws 2914 x bekeken 1 reactie

Tarweoogst: lagere opbrengsten, goede kwaliteit

De opbrengsten van tarwe zijn lager dan vorig jaar, soms wel 15 %, maar de kwaliteit is goed. Dat blijkt bij de eerste gedorste percelen, volgens coöperaties CZAV en Agrifirm Plant.

De kop is eraf bij de tarweoogst. De neerslag van deze dag legt het soms weer even stil. “Niet alle percelen zijn rijp en het huidige bewolkte weer versnelt het rijpingsproces niet”, zegt het zuidwestelijke CZAV. “Van de rijpe percelen zijn de vochtgehaltes heel acceptabel, onder de 16%. Door de jongere korrels loopt het vochtgehalte in de bewaring nog wat op, wat snel en intensief beluchten noodzakelijk maakt.”

CZAV noemt de kwaliteit van de tarwe op basis van de hectolitergewichten goed, maar wel onder het meerjarig gemiddelde met uitschieters naar beneden. Dat levert een grote spreiding op. De eerste opbrengstgeluiden geven duidelijk aan dat deze tot 15% onder het gemiddelde van de laatste jaren liggen.

DON-waarden voor mycotoxines nog net onder norm

De DON-waardes, een maat voor schadelijke mycotoxines, blijven nog net onder de toegelaten norm. Fusarium en sneeuwschimmel lijken een grote opbrengstdaling te veroorzaken. Daarnaast droegen het beperkte wortelstelsel en de hevige buien toe aan een onvolledige korrelvulling.

Arco Amperse van Agrifirm Plant zegt dat de eerste percelen gemiddeld rond 9 ton per hectare hebben geproduceerd, waar 10 ton normaal gesproken makkelijk te behalen is. “Maar wintertarwe valt minder tegen dan de wintergerst deed. Een topper wordt het niet door het donkere, natte voorjaar met regelmatig ziektedruk. De hectolitergewichten zijn goed en de vochtgehaltes zijn ook prima. Maar dit is een prille waarneming, het grootste deel moet nog binnenkomen.”

Lagere opbrengsten 'vooral voor teler' teleurstellend

De lagere opbrengsten zijn vooral voor telers teleurstellend, omdat de graanmarkt er niet gelijk op reageert, stelt Amperse. “In Nederland, België en Frankrijk zien we tegenvallende opbrengsten, maar daarbuiten is de oogst goed. Daardoor profiteren telers in ons gebied niet van een lagere productie. Maar een goede kwaliteit is altijd positief in de afzet.”

Bekijk ook de fotoreportage: Oogst vroege wintertarwe begonnen

Eén reactie

  • farmerbn

    Als de boeren binnenkort het grootste gedeelte verkocht hebben, krijgen we te horen dat het toch is tegengevallen. Ook andere landen oogsten minder.

Of registreer je om te kunnen reageren.