Akkerbouw

Nieuws 3362 x bekeken 4 reacties

Steun voor zwaar getroffen Franse graansector

De Franse regering heeft een pakket steunmaatregelen goedgekeurd voor graanboeren die zwaar getroffen zijn door de slechte weersomstandigheden van de afgelopen maanden.

Akkerbouwers kunnen een jaar uitstel krijgen van rente of aflossing op leningen en van de sociale lasten en in sommige gevallen ook teruggave van onroerendgoedbelastingaanvragen voor percelen die niets blijken op te brengen. Bovendien kunnen de boeren een beroep doen op overmacht waar het gaat om de eisen die gelden voor de toeslagrechten.

'Concurrentiepositie landbouw is prioriteit'

"De regering heeft van de concurrentiepositie van de landbouw, met name de graansector die de grootste in Europa is en veel bijdraagt aan de handelsbalans, haar prioriteit gemaakt", aldus de Franse landbouwminister Stéphane le Foll. Hij wijst erop dat de sociale lasten voor de boeren sinds 1 januari al met 7 procentpunten zijn verlaagd, wat de sector tussen 2014 en dit jaar €160 miljoen oplevert. De minister zal begin september met de organisaties in de akkerbouw om de tafel gaan zitten om de actuele situatie in kaart te brengen. Ook wil hij kijken of de bestaande regelingen voor schadeverzekeringen bijgesteld moeten worden.

Overstromingen in Frankrijk begin juni.</p>
<p><em>Foto: ANP</em>
Overstromingen in Frankrijk begin juni.

Foto: ANP

De bond van graanboeren Orama schat de oogst aan zachte tarwe nu op 30 miljoen ton; dat is bijna een kwart lager dan de recordopbrengst van vorig seizoen. Eerder ging het ministerie van landbouw nog uit van 35 miljoen ton. "De situatie is buitengewoon ernstig, dit is nog nooit vertoond", stelt voorzitter Philippe Pinta van de bond van graanboeren Orama.

'Tot drie keer minder graan dan normaal'

Volgens Orama zijn de gevolgen van de vele zware regenval echter nog ernstiger. De organisatie schat dat de opbrengst per hectare gemiddeld twee ton lager uit zal vallen. "Er zijn catastrofes die je je niet voor kunt stellen. Sommige boeren oogsten tot drie keer minder dan normaal. De situatie verschilt echter erg van regio naar regio, het is een heterogeen beeld", aldus Pinta.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Raar dat de overheid eerst wil voorkomen dat de graanprijs stijgt en daarna als de akkerbouwers geen geld meer uit de markt kunnen halen , de sector steunt met publiek geld. Eigenlijk is dit steun aan de afnemers van het Franse graan van dit voorjaar. Ook de handel heeft flink verdiend aan de export van 20 miljoen ton graan door die lage prijzen.

 • pinkeltje

  Uit oogpunt van heisa die er al vaak geweest is over steun door lokale overheden aan bedrijven ben ik benieuwd hoe de Brusselse toezichthouders hier naar kijken. Die kunnen het ook opvatten als dat je met staatssteun bedrijven overeind houdt en daar zijn de mededingsautoriteiten altijd erg gevoelig voor. Maar niettemin, als je als Franse graanteler maar een derde van de normale oogst binnen haalt dan ben je toch wel blij als de overheid je een beetje tegemoet komt. Dat is van een andere orde dan een autofabriek kunstmatig in leven houden vanwege de werkgelegenheid.

 • Zuperboer

  Onze Stas zal hier wel fel tegen ageren....duhhhhhh

 • geert150

  er was toch een enorm overschot aan graan ??????????Of registreer je om te kunnen reageren.