Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Seizoen 2015/2016 stelt graantelers teleur

De graantelers kregen in seizoen 2015/2016 onderbetaald voor hun inspanningen. De graanprijzen lagen gemiddeld 18% tot 21% onder het vijfjarig gemiddelde.

Het einde van het seizoen liet een opleving zien van de prijzen, maar in de laatste weken van het seizoen werd graan goedkoper.

Het graanseizoen loopt in Europa van 1 juli tot en met 30 juni. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) noteerde in die periode gemiddeld €166,71 voor voertarwe, Rotterdam geleverd. De gemiddelde prijs ligt ruim 4% onder het gemiddelde van 2014/2015 en is 21,1% lager dan het vijfjarig gemiddelde (2010/2011 t/m 2014/2015).

De gerstprijs laat hetzelfde beeld zien. RVO noteerde afgelopen seizoen gemiddeld €159,70 voor voergerst. Dat is bijna 5% lager dan het voorgaande seizoen. De gemiddelde gerstprijs ligt 19,8% onder het vijfjarig gemiddelde.

Bij mais is het beeld iets minder onvriendelijk voor de telers. De gemiddelde prijs van €171,07 is 2,3% hoger dan het seizoen er voor, maar ligt wel 17,8% onder het vijfjarig gemiddelde. De EU oogstte afgelopen seizoen door droogte in Oost-Europa veel minder mais. Daar profiteerden de maistelers elders in de EU van.

Graaprijzen last van grote productie

Maar verder hadden alle graanprijzen afgelopen seizoen last van de grote productie. Volgens de International Grains Council (IGC), een organisatie van graan exporterende en importerende landen, produceerde de wereld 2.001 miljoen ton graan in 2015/2016. Dat was 17 miljoen ton meer dan de wereld verbruikte, waardoor de eindvoorraad graan naar een record groeide. De tarweproductie bereikte een record van 736 miljoen ton en de eindvoorraad groeide ook naar een nooit eerder geziene hoeveelheid. Bij mais verbruikte de wereld iets meer dan was geoogst. Maar de eindvoorraad was nog wel altijd de een na grootste ooit.

De goede oogstverwachtingen gaven het hele seizoen prijsdruk bij tarwe en mais. De prijsindexen van IGC voor tarwe en mais zakten naarmate het seizoen vorderde. Pas in maart kwam er een opleving, vooral bij mais, maar die werd de laatste weken weer gevolgd door een daling.

Sojaproductie lager dan verbruik

De sojaprijs week afgelopen seizoen af van graan. De productie was beduidend lager dan het verbruik, waardoor de wereld de voorraden moest aanspreken. De IGC-prijsindex voor sojabonen steeg dan ook vanaf maart.

Het nieuwe seizoen 2016/2017 begint opnieuw met prijsdruk bij graan. Analisten gaan er vanuit dat de wereld opnieuw veel graan oogst. Dat drukt de prijzen tot nu toe. RVO noteert nu €151 voor voertarwe. Vorig jaar startte het seizoen met €195. Dat is 23% lager. RVO noteert nu €139 voor voergerst. Vorig jaar was dat €179,50. Ook dat is een verschil van 23%. In Europa houden telers en handelaren wel hun hart vast voor de kwaliteit van de tarwe en gerst, gezien alle regen. Of dat gaat leiden tot hogere prijzen, is afwachten.

Eén reactie

  • farmerbn

    Het grootste probleem was niet de grote oogst maar de media. De oogst was maar 0.85% groter dan de productie. Eén week later oogsten is gelijk aan 3.85% .

Of registreer je om te kunnen reageren.