Akkerbouw

Nieuws

Pluim voor biologisch telen op grote schaal

Akkerbouwbedrijf Biotrio heeft woensdag 20 juli de Agrofoodpluim ontvangen voor het op grote schaal telen van biologische producten.

Anne-Marie Spierings, gedeputeerde agrarische ontwikkeling voor provincie Noord-Brabant, overhandigde de pluim aan Kees van Beek, mede-eigenaar van akkerbouwbedrijf Biotrio in Langeweg (N.-Br.). Met deze aanmoedigingsprijs spreekt Noord-Brabant maandelijks haar waardering uit voor initiatieven die vooroplopen in innovatie en/of verduurzaming binnen de agrofoodsector.

'Gps-rijpaden' zorgen voor optimale bodemstructuur

Biotrio teelt op grote schaal biologische producten. Bijzonder aan Biotrio is dat met behulp van gps-besturing de rijpaden worden bepaald, wat zorgt voor een optimale bodemstructuur. Er wordt niet gereden daar waar wordt gezaaid en gepoot. De wisselwerking tussen natuur en de teelt van gewassen staat centraal. Biotrio gebruikt geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Kees van Beek: “Het is belangrijk dat je als biologisch akkerbouwer de natuur zijn gang laat gaan. Je moet niet tegen de natuur werken, maar mét de natuur”. Met deze gedachte levert Biotrio een grote bijdrage aan de transitie naar een duurzame agrofoodsector in Brabant.

'Het is belangrijk dat je als biologisch akkerbouwer de natuur zijn gang laat gaan. Je moet niet tegen de natuur werken, maar mét de natuur'

Steeds meer vraag naar biologisch

De omschakeling naar biologische akkerbouw is niet eenvoudig, zeker niet op zo’n grote schaal als Biotrio. Er moet aan veel eisen worden voldaan en je bent afhankelijk van de natuur. Toch wegen deze nadelen volgens akkerbouwer Van Beek niet op tegen de voordelen: "De voortdurende wapenwedloop tussen steeds zwaardere chemische middelen en plantenziektes kan niet altijd blijven doorgaan. Daarnaast is het economische perspectief erg aantrekkelijk. We opereren als biologische akkerbouwers in een vraagmarkt die nog steeds toeneemt. Ik moedig Brabantse akkerbouwers dan ook zeker aan om om te schakelen naar biologische akkerbouw.”

'De voortdurende wapenwedloop tussen steeds zwaardere chemische middelen en plantenziektes kan niet altijd blijven doorgaan'

Of registreer je om te kunnen reageren.