Akkerbouw

Nieuws 1791 x bekeken

Phytophthora-weer op komst

Vooral in Noord- en in Noordoost-Nederland zijn komende week infectiekansen voor phytophthora.

Dat blijkt uit de output van het phytophthora-spuitadviessysteem van Dacom. Op dinsdag is de kans wat groter dan op woensdag en donderdag, aldus Roeland Strijk van Dacom. Vrijdag is het oppassen geblazen. Het adviessysteem voorspelt dan voor Noord-Nederland veel infectiekansen.

Mix van zon en regen

Na een week warm weer met onweersbuien, breekt nu een week aan met aangenamere temperaturen met een mix van wolken en zon, en lokaal een buitje. Op woensdag trekt een storing met buien over het land, gevolgd door wat wisselvalliger weer. De combinatie 20 tot 25 graden gecombineerd met vocht is ideaal phytophthora-weer. Alertheid is dus geboden.

Hoe hoger de index, hoe hoger de kans op phytophthora. De Dacom-kaartjes geven de kans op infecties aan, ze zeggen niet iets over de ziektedruk of over hoeveel aardappelen al door phytophthora zijn aangetast. In Zuid-Nederland is door de nattigheid bijna in elk perceel wel phytophthora te vinden.<br /><em>Illustratie: Dacom </em>
Hoe hoger de index, hoe hoger de kans op phytophthora. De Dacom-kaartjes geven de kans op infecties aan, ze zeggen niet iets over de ziektedruk of over hoeveel aardappelen al door phytophthora zijn aangetast. In Zuid-Nederland is door de nattigheid bijna in elk perceel wel phytophthora te vinden.
Illustratie: Dacom

Meld phytophthora-haarden
Dacom vraagt akkerbouwers haarden te melden op de Dacom-phytophthorahaardenkaart. Naast gegevens als temperatuur en relatieve luchtvochtigheid wordt de aanwezigheid van ziektebronnen in de omgeving gebruikt als input voor het adviseringssysteem.

Of registreer je om te kunnen reageren.