Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Phytophthora nekt eerste biologische aardappelen

De eerste biologische aardappelen zijn doodgebrand vanwege phytophthora, terwijl er nauwelijks opbrengst onder zit. De phytophthora-ongevoelige aardappelrassen houden wel goed stand.

Op het biologische bedrijf ERF in Lelystad zijn nog geen aardappelen gebrand. "Maar het is spannend genoeg", zegt directeur Jaco Burgers. "De phytophthora-druk is gigantisch groot. Er is in Nederland bijna geen perceel te vinden waar het niet in zit, maar op veel plaatsen valt het nog mee. We zitten te springen om droog en heet weer om de ziektedruk omlaag te krijgen. Maar zelfs dan zit er geen topopbrengst meer in."

Wisselend beeld

Volgens Burgers zijn de eerste percelen biologische aardappelen elders al doodgebrand. "Het landelijke beeld is wisselend. Er zit verschil in rassen, maar ook de ligging in het land en de afstand tot besmettingshaarden zijn van belang."

Ook in de percelen met phytophthora-ongevoelige rassen komt de ziekte voor, zegt Burgers. "Maar daar breidt de besmetting zich niet uit, omdat de planten veel weerbaarder zijn tegen de ziekte. Supermarkten zouden eens wat meer mogen vragen om dergelijke rassen, in plaats van de oude rassen."

Geen topopbrengst

Bedrijfsleider Philip Kramer van het SPNA-proefbedrijf in het Noord-Friese Munnekezijl ziet ook dat de resistente rassen zich goed staande houden. "We vinden bij Carolus geen enkele aantasting. Ook de nieuwe resistente rassen onder nummer houden zich goed. Maar voor de rest is de druk erg hoog. Het wordt in ieder geval geen topopbrengst."

Laatste reacties

 • agro1

  geen topopbrengst????....ja, dat is mooi, mooi, mooi man.

 • boer drenth

  Ik denk dat er nog heel veel percelen aard zijn zonder phytophthora. Je kan wel menen als bij jou phytopthora ,dan zit het overal ,maar zo is het nog niet. Maar begin maar met dood maken. Veel geluk.

 • mts Werkman

  Tja die biologische bedrijven hebben op deze manier wel een erg grote milieubelasting.
  Ik schat dat gangbare bedrijven 20% meer spuiten (curatief) omdat biologische haarden voor continue infectie zorgen.
  Per saldo gaat de milieubelasting omlaag als we de biologische percelen ook vanaf dag 1 prefentief zouden spuiten.
  Als heel Nederland biologische aardappels zou telen, zou er nu geen aardappel meer groene staan en was Nederland 1 grote phytophthora haard.

Of registreer je om te kunnen reageren.