Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Opbrengstverwachting graan zeker 10% lager

De graanoogst valt zeker 10% lager uit dan normaal dankzij het slechte weer dit seizoen. Dat zeggen specialisten.

"De opbrengsten zijn 1,5 tot 2 ton lager dan we de laatste jaren gewend zijn", stelt Wilko Wingelaar van Agrifirm Plant vast. "Dat komt puur door het weer. Te weinig zon en te veel regen is slecht voor de zaadopbrengsten." Ook schimmelziekten komen veelvuldig voor, telt de graanspecialist daarbij op. "Ik verwacht dat de tarwe snel afrijpt. Overal in Nederland is eigenlijk wel wat aan de hand met de graanteelt. In het Zuiden te nat, in het Noorden te koud. Dus ik denk dat het overal tegenvalt."

Regenachtig tijdens bloeiperiode

Dat beaamt Jelte Pars van Pars Granen, gevestigd in Noord-Friesland waar de oogst nog moet beginnen. "Na een paar heel goede oogstjaren wordt het dit seizoen minder", ziet Pars. "Zowel van gerst als tarwe en graszaad gaan de opbrengsten niet meevallen. Ik denk dat ze wel 10% lager uitpakken."

Pars wijdt de tegenvallende opbrengst aan regenachtig weer in de bloeiperiode. "Je kunt als teler alles nog zo goed voor elkaar hebben, de natuur is ook bepalend voor je teeltresultaat."

Graanprijzen omhoog

Dat leidt ertoe dat voorraden niet groeien. In reactie daarop de verwachtingen stijgen de graanprijzen. In omringende landen is het namelijk niet anders. In België, Frankrijk en Duitsland worden eveneens lagere opbrengsten van gerst en tarwe. Franse telers zijn extra bezorgd, omdat graanteelt daar erg belangrijk is voor het landbouwinkomen. Veel akkerbouwers vullen hun areaal, of een groot deel daarvan, in met alleen maar granen. De tegenvallende opbrengsten komen extra hard aan door de lage graanprijzen. 2007 was ook een nat en moeilijk graanseizoen, maar toen hadden de recordhoge prijzen zalvend effect.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Raar dat als ik weken geleden hetzelfde geluid liet horen, hier op het forum weggehoond werd. Dit zag je gewoon gebeuren. Waarschijnlijk heeft de handel al voldoende graan in de voorkoop ingekocht. De prijzen mogen vanaf nu stijgen.

  • info36

    In 2015 wist men de opbrengsten al te vertellen van de oogst van 2016. Het wordt steeds gekker.
    Met al die stemmingmakerij weten ze al een paar jaar de prijzen laag te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.