Akkerbouw

Nieuws 1694 x bekeken

Op woensdag infectiekansen phytophthora

Woensdag 6 juli zijn er nieuwe phytophthora-infectiekansen, daarna neemt de kans op nieuwe infecties beduidend af. Dat blijkt uit gegevens van het phytophthora-spuitadviessysteem van Dacom.

Maandag 4 juli was het droog, maar dinsdag was grijs en regenachtig. In combinatie met temperaturen van rond de 20 graden Celsius geeft dit woensdag een hoge druk, licht Richard Nijenstijn, adviseur van Dacom, toe. Vooral in het Noord-Oosten is de kans groot op nieuwe infecties. Weeronline geeft voor de dagen na woensdag enkele dagen droger en zonniger weer af. De kans op nieuwe infecties die dagen zijn dan ook beduidend kleiner.

<em>Illustratie: Dacom</em>
Illustratie: Dacom

De Dacom-kaartjes geven de kans op infecties aan, ze zeggen niet iets over de ziektedruk of over hoeveel aardappelen al door phytophthora zijn aangetast. In Zuid-Nederland is door de nattigheid bijna in elk perceel wel phytophthora te vinden.

Meld phytophthorahaarden

Dacom vraagt akkerbouwers op haarden te melden op de Dacom-phytophthorahaardenkaart. Naast gegevens als temperatuur en relatieve luchtvochtigheid wordt de aanwezigheid van ziektebronnen in de omgeving gebruikt als input voor het adviseringssysteem.

Of registreer je om te kunnen reageren.