Akkerbouw

Nieuws 1294 x bekeken

NAK: veel viruszieke planten in pootaardappelpercelen

In vergelijking met voorgaande jaren vindt keuringsdienst NAK bij de veldkeuring meer viruszieke planten in de pootaardappelpercelen.

Het eerste primair virusziek is ook aangetroffen en er zijn percelen om deze reden in klasse verlaagd.

Tot eind vorige week is in totaal 2.389 hectare pootaardappelen in klasse verlaagd, waarvan 397 hectare definitief is afgekeurd. Het landelijk verlagingspercentage komt daarmee op 5,9% van de 40.205 hectare die dit jaar voor de keuring is opgegeven.

Het verlagingspercentage is nu bijna twee keer zo hoog als vorig jaar, toen was in deze periode 3,1% van het areaal in klasse verlaagd. Ten opzichte van 2014 is het verlagingspercentage een fractie hoger.

Hoog percentage virusziek

Opvallend dit jaar is het hoge percentage verlaging op virusziek. Dat ligt tot nu toe op 19% van de verlagingen, terwijl dat de afgelopen jaren in dezelfde periode op respectievelijk 4% en 6% lag. Het voorkomen van bacterieziek is net als in voorgaande jaren de belangrijkste reden van klasseverlaging. Dit seizoen geldt dat voor 65% van de verlagingen. Dat is ongeveer gelijk aan vorig jaar, maar lager dan in 2014. Het percentage verlaging om andere redenen, zoals vermenging of een slechte stand, ligt nu op 16.

Of registreer je om te kunnen reageren.