Akkerbouw

Nieuws 5654 x bekeken 6 reacties

Lage opbrengst gebrande bio-aardappelen

Biologische akkerbouwers branden massaal hun aardappelen dood vanwege schimmelziekte phytophthora.

Dat bevestigt Paul Hooijman, teeltadviseur van adviesorganisatie Delphy. "Dat biologische telers nu massaal aan het branden zijn, is verklaarbaar. De ziektedruk is erg hoog. Ook in gangbare aardappelen is ondanks spuiten phytophthora ingeslopen. De phytophthora in biologische aardappelen was gewoon niet meer te houden."

Het branden van biologische aardappelen in Flevoland.</p>
<p><em>Foto: Martin Smits</em>
Het branden van biologische aardappelen in Flevoland.

Foto: Martin Smits

Loofbranden al vroeg in het seizoen

Het loofbranden is relatief vroeg in het seizoen. De opbrengst is nog niet erg hoog. Voormalig voorzitter van de biologische vakgroep van LTO Evert Rienks verklaarde deze week bij Omroep Flevoland dat zo’n 80% van de biologische aardappelen inmiddels al gebrand is. Hij schat dat veel gebrande percelen slechts een opbrengst geven van 30 à 40% van de normale opbrengst.

Zon brandt schimmelziekte uit gewas

Biologisch teler Kees van Woerden in Biddinghuizen heeft ook een deel van zijn aardappelen gebrand. Omdat het nog vroeg in het seizoen is, kostte hem dat opbrengst. Zijn late rassen zijn nog groen en hoeven volgens hem nog niet gebrand te worden. Door de zon brandt phytophthora nu uit het gewas.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Worden die gangbare aardappelen niet ziek door die biologische?

 • wortel

  Wat een CO2 uitstoot ! Respect voor milieu zeer ver te zoeken.

 • Case1056

  Had wortel liever willen dood spuiten??? Als je echt biologisch wilt wortel, dan moet jij uit je slaapzak komen om 10 hectare wortel loof te trekken, maar dat verrekken de meesten ook. Respect is hier deze keer verkeerd gebruikt voor het maken van productie keuzes. Phytophthora is dodelijk voor de plant en de opbrengst en de pootaardappel.

 • pinkeltje

  Voor zover de CO2 die wordt uitgestoten van het branden van aardappelloof komt is dat niks anders dan terugbrengen in de kringloop. Er kan niet meer CO2 uit een plant vrij komen dan de plant tijdens zijn leven heeft opgenomen. Het LPG dat wordt verstookt is wel een netto bijdrage aan de toename van CO2 in de kringloop. Maar ook chemische middelen vragen nogal wat energie in het totale productieplaatje dus dat valt nog mee. En ga je echt voor degesloten kringloop dan zou je nog met biogas kunnen stoken. Maar ook de bioboer redt het niet om de zogenaamde CO2 voetafdruk helemaal naar nul te drukken.

 • jop

  Je zal ze maar als buurman hebben,ze horen thuis op de noordzee en willen ze niet snel genoeg branden zet ze dan onder water.

 • moi !

  farmerbn: anders om is ook het geval!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.