Akkerbouw

Nieuws 4136 x bekeken 1 reactie

Knolzetting pootgoed valt tegen

De knolzetting van de pootaardappelen valt tegen. Dat zeggen gewasspecialisten. "Een topjaar zit er niet in." Hoe dat komt is nog een raadsel.

"Gemiddeld zitten er 10% tot 20% minder knollen onder een plant", zegt Olaf van Campen van gewasbeschermingsbedrijf Adama. Vorige week maakte hij een rondje in het Noorden en maandagavond ging hij met de pootgoedstudieclub in de Noordoostpolder op pad.

Teun de Jong, akkerbouwer in het Noorden en voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond, noemt de knolzetting 'matig'.

Van Campen zag vorige week in Friesland opvallend weinig aardappelen onder de pootgoedplanten. "Schrikbarend slecht, soms maar 2 of 3 knollen in plaats van 7 of 8."

'Meeste energie zit in het loof'

Wat betreft de loofontwikkeling lijkt er op verschillende plekken in het land een prachtig gewas op het veld te staan, waar je met de selectiekar bijna niet doorheen komt. Maar bij het graven valt het vies tegen. "Het lijkt wel of de meeste energie in het loof is gaan zitten in plaats van in het aantal knollen", zegt Van Campen. "Zowel op zware of lichte grond. Wellicht is er te veel stikstof vrijgekomen."

De pootgoedstudieclub bekijkt de knolzetting van het ras Spunta. Dit zijn twee moederknollen met dus ongeveer 5 knollen per plant, wat weinig is.</p>
<p><em>Foto: Olaf van Campen</em>
De pootgoedstudieclub bekijkt de knolzetting van het ras Spunta. Dit zijn twee moederknollen met dus ongeveer 5 knollen per plant, wat weinig is.

Foto: Olaf van Campen

Foto: Olaf van Campen

In het Zuidwesten is het niet anders, blijkt uit de waarnemingen van Johnny Remijn van advies- en onderzoeksbureau Delphy. "Het valt hier niet mee. Vooral op de zwaardere gronden is de knolzetting laag. Dat hadden we niet verwacht, gezien de mooie omstandigheden in de knolzettingsperiode. De opbrengst van dit seizoen wordt echter geen topper." Hoe het komt, is Remijn een raadsel.

Zorgen over afkeuringen en declasseringen

De adviseur maakt zich daarnaast zorgen over het percentage afkeuringen en declasseringen als gevolg van bacterieaantastingen. "Dat neemt de komende weken schrikbarend toe, door de regen en hoge temperaturen", voorspelt hij.

Van Campen ziet dat de knollen die zijn gevormd, dreigen te scheuren door de groei-explosie die ze hebben doorgemaakt. Telers die daar nu achter komen, maken de planten snel dood. Verder noemt hij zowel phytophthora als bacterieziektes als bedreigingen in de huidige weersomstandigheden.

De gevolgen? "Er komt minder pootgoed beschikbaar, de kilo’s gaan tegenvallen. Als hierdoor een tekort ontstaat, kan dat heel goed zijn voor de prijsvorming."

Eén reactie

  • AD AKKERMANS

    Ook goed voor de prijsvorming van de consumptie export want die is wel erg verstoord geraakt door het overschot aan pootgoed de laatste jaren

Of registreer je om te kunnen reageren.