Akkerbouw

Nieuws 2312 x bekeken 1 reactielaatste update:23 jul 2016

Hoge meeldauwdruk in uien

Meeldauw heeft zich in heel Nederland de laatste dagen fors uitgebreid in uien. Dat zegt André Boot, uienspecialist van zaadbedrijf Hazera. “Telers moeten extra goed opletten."

De schimmel voelt zich heel prettig onder deze weersomstandigheden met hoge luchtvochtigheid. "Bovendien hebben veel uien te lijden gehad van extreme weersomstandigheden en door die stress is de weerbaarheid lager dan normaal.”

In alle percelen komt meeldauw voor, ziet Boot.

Jaap Jonker, verkoopleider van zaadbedrijf De Groot en Slot, bevestigt dat. “De besmettingen van twee weken geleden openbaren zich nu. Je ziet het overal, maar van echte haarden is geen sprake en het is goed te controleren. Maar na een paar rustige jaren wat betreft meeldauw is de druk dit seizoen weer hoog. Dan zie je het voordeel van resistente rassen ook weer duidelijk.”

Meeldauw in uien. De druk is groot dit seizoen.</p>
<p><em>Foto: André Boot</em>
Meeldauw in uien. De druk is groot dit seizoen.

Foto: André Boot

Opnieuw aantastingen schimmelziektes

Gezien het actuele schimmelweer zijn er over twee weken wel opnieuw aantastingen te verwachten. “Het is ’s ochtends echt vochtig in de gewassen”, merkt Jonker.

Niet alleen van meeldauw, ook schimmelziektes als fusarium, pinkroot en erwinia liggen op de loer, waarschuwt Boot.

Weer bepaalt komende maand opbrengst

Over de opbrengstverwachting van de zaaiuien kunnen Boot en Jonker kort zijn: dat wordt de komende maand beslist. Het weer bepaalt. Van de actuele gewasstand heeft Jonker een onderverdeling; 30% staat slecht, daar is opbrengstderving aan de orde, 40% staat redelijk tot matig en 30% is goed. “Maar let wel; percelen die matig staan, kunnen nog best wel grof groeien en 70 of 80 ton opbrengst geven”, zegt Jonker.

Op 30% tot 35% van de percelen is niets aan de hand. “Verder is er overal wat", aldus Boot, "van waterschade tot structuurplekken, je komt van alles tegen en dat leidt tot allerlei ziekten. De areaaluitbreiding zijn we kwijt en kwaliteit is een aandachtspunt.”

Eén reactie

  • maxisprint

    mooie uien gaan in Zeeland nu ook hard achteruit

Of registreer je om te kunnen reageren.