Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Franse graanexport op recordniveau

De Franse graanhandel heeft in het eind juni afgelopen seizoen een recordhoeveelheid van 20,5 miljoen ton zachte tarwe kunnen exporteren.

Voor het nieuwe seizoen is de agrarische dienst FranceAgriMer minder optimistisch, mede omdat de oogst veel lager lijkt uit te vallen dan in het topjaar 2015.

Na een wat trage start heeft de export zich de laatste maanden dynamisch ontwikkeld. Van de tarwe-uitvoer ging 12,8 miljoen ton naar derde landen. Dat is 400.000 meer dan een maand eerder nog werd ingeschat. De andere EU-landen namen 7,7 miljoen van de Fransen af. De eindvoorraad komt uit op 3,3 miljoen ton, wat nog altijd wel 700.000 ton meer is dan het vijfjaarlijks gemiddelde.

Nog 1,6 miljoen ton tarwe op voorraad

Daarbij komt dat er ook nog naar schatting 1,6 miljoen ton tarwe bij de boeren in voorraad is. "Die beschikbare hoeveelheid maakt de overgang makkelijker naar de volgende oogst, die door het slechte weer vertraagd is", aldus FranceAgriMer.

Frankrijk heeft verder 7,7 miljoen ton gerst uitgevoerd, waarvan 3 miljoen ton naar de EU-buren en de rest naar derde landen. De export van mais is uitgekomen op 5,7 miljoen ton, dat is meer dan oorspronkelijk werd ingeschat door de goede oogst van vorig seizoen.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Hoe kun je in één maand er 400.000 ton naast zitten? Toch alleen als het bewust gebeurd? Er zit hier 30 ton in een vrachtwagen dus ruim 13000 vrachten hebben ze niet gezien. Maar wij wisten het wél maar de prijs mocht niet omhoog. Zeg dat dan gewoon. Boerderij moet ook zijn werk doen en niet alles gewoon overnemen wat de handel hem zegt.

  • info196

    Ik krijg nu al 165 geboden op mijn tarwe van oude oogst. Wacht nog even, wordt vast nog wel duurder.

Of registreer je om te kunnen reageren.