Franse graanexport op recordniveau - Foto: ANP AkkerbouwNieuws

Franse graanexport op recordniveau

De Franse graanhandel heeft in het eind juni afgelopen seizoen een recordhoeveelheid van 20,5 miljoen ton zachte tarwe kunnen exporteren.

Voor het nieuwe seizoen is de agrarische dienst FranceAgriMer minder optimistisch, mede omdat de oogst veel lager lijkt uit te vallen dan in het topjaar 2015.

Na een wat trage start heeft de export zich de laatste maanden dynamisch ontwikkeld. Van de tarwe-uitvoer ging 12,8 miljoen ton naar derde landen. Dat is 400.000 meer dan een maand eerder nog werd ingeschat. De andere EU-landen namen 7,7 miljoen van de Fransen af. De eindvoorraad komt uit op 3,3 miljoen ton, wat nog altijd wel 700.000 ton meer is dan het vijfjaarlijks gemiddelde.

Nog 1,6 miljoen ton tarwe op voorraad

Daarbij komt dat er ook nog naar schatting 1,6 miljoen ton tarwe bij de boeren in voorraad is. “Die beschikbare hoeveelheid maakt de overgang makkelijker naar de volgende oogst, die door het slechte weer vertraagd is”, aldus FranceAgriMer.

Frankrijk heeft verder 7,7 miljoen ton gerst uitgevoerd, waarvan 3 miljoen ton naar de EU-buren en de rest naar derde landen. De export van mais is uitgekomen op 5,7 miljoen ton, dat is meer dan oorspronkelijk werd ingeschat door de goede oogst van vorig seizoen.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin