Akkerbouw

Nieuws laatste update:1 jul 2016

Extra phytophthora-stopmiddelen bijgeproduceerd

Middelenfabrikanten hebben vanwege de grote vraag naar phytophthora-stopmiddelen extra bijgeproduceerd.

Door de hoge phytophthoradruk verkleinen telers de spuitintervallen en passen ze vaker op advies van de handel stopbespuitingen toe om uitbraken tot staan te brengen. Actieve stoffen met goede curatieve werking zijn propamocarb gecombineerd met cymoxanil. Veel gebruikte middelcombinaties bij hoge phytophthodruk zijn daarbij Infinito of Consento met Curzate Partner of Symbal of Proxanil toegevoegd aan een ander sterk phytophthorafungicide als Revus, Canvas of Ranman Top.

Vraag naar Infinito

Er is nu beduidend meer vraag naar Infinito, bevestigt Jos Pauwels van fabrikant Bayer Cropscience. "Normaal gesproken is Infinito echt een middel voor het middenblok en schakelen telers pas rond dit moment over op Infinito. Dit jaar zijn al enkele bespuitingen met Infinito uitgevoerd. Bayer heeft snel geschakeld en bijgeproduceerd. Wat Bayer nu bij de handel wordt afgeleverd, wordt vervolgens gelijk bij telers uitgeleverd. We kunnen het nog net bijhouden."

"Er is genoeg Curzate Partner op voorraad,” zegt Gerrit van Vugt van Dupont. "We hebben recent al extra geproduceerd. Net als dit jaar was ook 2014 een echt phytophthorajaar, waarin de schimmel al hard in juni toesloeg. Dupont neemt een vrij groot voorraadrisico, door elk jaar relatief veel te produceren. In jaren als deze betaalt zich dat uit.” Vorig jaar, niet echt een hevig phytophthorajaar, bleef de fabrikant daarom met een grote restvoorraad zitten.

Proxanil basisplek

Ook Belchim heeft extra Proxanil en Cymbal bijgeproduceerd om aan de grote vraag te voldoen, zegt Marnix Gijlers. "In het buitenland heeft Proxanil meer dan in Nederland een basisplek in het spuitschema. In Nederland start met vroeger met preventief spuiten en is het middel daarom alleen nodig bij calamiteiten, zoals dit jaar. Daarom zien we nu extra vraag in Nederland." Belchim heeft elk jaar wel wat Proxanil zonder etiketten op voorraad. Als in een land of regio ineens extra vraag ontstaat, plakken we daar snel het bijbehorende etiket op en leveren we het daar uit. Maar als zoals nu in geheel Noordwest-Europa extra vraag ontstaat naar Proxanil, is zo'n voorraadbuffer Proxanil snel opgesoepeerd. Door snel even extra te produceren, kunnen we toch aan de extra vraag voldoen, aldus Gijlers. Telers hoeven dus niet bang te zijn dat op korte termijn bepaalde middelen uitverkocht zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.